Castello di Malaspina Fosdinovo Toskania

Φαινομενικά άλλο ένα ιταλικό κάστρο που κοσμεί τη μικρή πόλη Φοσντινόβο. Αλλά μόνο φαινομενικά. Τα τείχη του κρύβουν το μυστικό της απαγορευμένης αγάπης και το πνεύμα της Μπιάνκα, που βρήκε τραγικό θάνατο στον πύργο, συνοδεύει τους ταξιδιώτες καθώς εξερευνούν τις αίθουσες και τους διαδρόμους του κτιρίου. Είναι και ο Δάντης μαζί τους;

Εκεί που συναντιούνται η Τοσκάνη και η Λιγουρία, μπορείτε να νιώσετε την ακαταμάχητη γαλήνη, ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα. Κρυμμένες πίσω από τους λόφους, οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν τα ζουμερά πορτοκάλια και τις ντομάτες που έχουν ωριμάσει λίγες ώρες νωρίτερα. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε ένα διαφορετικό τοπίο από κάθε πλευρά: θάλασσα, βουνά, κοιλάδες. Η καλύτερη θέα είναι από τη βεράντα του κάστρου Μαλασπίνα, όπου η Μπιάνκα, ερωτευμένη που δεν ευτύχησε, έχασε τη ζωή της εκεί που κρύφτηκε ο ίδιος ο Ντάντε Αλιγκιέρι.

Νιώστε την απέραντη γαλήνη

Πάνω σε κάποιο βουνό

Ο δρόμος είναι πολύ απότομος κι επικίνδυνος. Δύο αυτοκίνητα δεν έχουν καμία πιθανότητα να προσπεράσουν το ένα το άλλο σε αυτό το δρόμο. Υπάρχουν πολλές απότομες στροφές, αλλά οι ντόπιοι δεν φαίνεται να νοιάζονται. Οι Ιταλοί φαίνεται να το έχουν συνηθίσει. Φαίνεται να παίρνει πολύ χρόνο για να φτάσεις στην κορυφή του λόφου. Και όμως είναι μόνο 10 χιλιόμετρα με το χειρόφρενο ακόμα πατημένο. Στην κορυφή, αφού περάσαμε από μια πέτρινη πύλη, μας υποδέχεται ο οικοδεσπότης του κάστρου, ο οποίος μας δίνει τα κλειδιά μιας ιδιωτικής αίθουσας. Ναι, μιλάμε για αίθουσες – δεν υπάρχουν δωμάτια στα κάστρα, οπότε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας μπορείτε να νιώσετε σαν πρίγκιπας ή πριγκίπισσα. Ξαφνικά, μια μαύρη γάτα εμφανίζεται ανάμεσα στα πόδια των επισκεπτών. Δεν ξέρουν ακόμα πόσο σημαντική είναι εδώ.

Τοσκάνη, Φοσντινόβο
Τοσκάνη, Φοσντινόβο © Aleksandra Peksa

Μια νύχτα στην αγκαλιά του Δάντη

Παρόλο που ήταν λογοτεχνική ιδιοφυΐα, ο Ντάντε Αλιγκιέρι είχε επίσης ιστορικό για απάτη και οικονομική κατάχρηση. Καταδικασμένος σε πρόστιμο και εξορία από τη Φλωρεντία για δύο χρόνια, επέλεξε να μην πληρώσει το πρόστιμο, γεγονός που έκανε τα πράγματα χειρότερα. Στον συγγραφέα απαγορεύτηκε να επιστρέψει στην πόλη για όλη του τη ζωή. Περιπλανήθηκε σε πολλές ιταλικές πόλεις μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1307 έφτασε στο κάστρο Μαλασπίνα, με τον ιδιοκτήτη του οποίου ήταν φίλος εδώ και χρόνια. Ο Μαρκήσιος δεν του αρνήθηκε τη φιλοξενία και του παραχώρησε για λίγο ένα δωμάτιο, που εξακολουθεί να ονομάζεται Stanza di Dante (Η Αίθουσα του Δάντη) . Το μικρό κρεβάτι και η τουαλέτα δίπλα του μοιάζουν ακριβώς τα ίδια όπως ήταν πριν από 700 και πλέον χρόνια, όταν τα χρησιμοποιούσε ο συγγραφέας της Θείας Κωμωδίας. Και αν οι επισκέπτες του κάστρου είναι αρκετά γενναίοι, μπορούν να σκύψουν πάνω από αυτό το κρεβάτι τη νύχτα, για ν’ ακούσουν τους χτύπους της καρδιάς του Δάντη. Δεν είναι πολλοί αυτοί που το τολμούν, ειδικά επειδή οι αίθουσες και οι διάδρομοι φωτίζονται από φανάρια που τρεμοφέγγουν, προκαλώντας σας μια ανατριχίλα αβεβαιότητας.

Ο οικοδεσπότης σάς ενθαρρύνει πάντα να επισκεφθείτε το κάστρο μόνοι σας. Το μέρος έχει μια αύρα μυστηρίου και τρόμου. Ψηλά ταβάνια, πίνακες στους τοίχους, πολυάριθμες πανοπλίες και όπλα. Η οικογένεια Μαλασπίνα έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους επισκέπτες της και αφήνει κυριολεκτικά τα πάντα στα χέρια σας.

Ένας σκύλος, ένα αγριογούρουνο και κηλίδες αίματος στο ταβάνι

Το 17ο αιώνα στο κάστρο κατοικούσε η Μπιάνκα, κόρη του μαρκήσιου Τζάκομο Μαλασπίνα. Η Μπιάνκα γνώριζε καλά ότι η ζωή της θα ακολουθούσε τους κανόνες της κοινωνικής της θέσης εκείνη την εποχή και ότι ο ρόλος της ήταν να ενισχύσει την επιρροή της οικογένειας και να πολλαπλασιάσει τον πλούτο της. Γνώριζε επίσης ότι η απόφαση να την παντρέψουν είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό. Και όμως. Η νεαρή κοπέλα είχε αρκετό θάρρος, ή απερισκεψία, για να αψηφήσει τους κοινωνικούς κανόνες και να ακολουθήσει την καρδιά της. Και αυτή άρχισε να χτυπάει για τον γαμπρό. Ξεκάθαρα. Έντονα. Πώς συνέβη αυτό; Πότε οι νέοι ανέπτυξαν μια βαθύτερη σχέση; Μήπως η αγάπη τους είχε μια ευκαιρία; Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε.

Ο εφηβικός έρωτας προκάλεσε αγανάκτηση, ιδίως στους αριστοκρατικούς κύκλους, οι οποίοι τηρούσαν αυστηρά τους κανόνες της εποχής. Αν ο μαρκήσιος Τζιάκομο επιθυμούσε να διατηρήσει τη θέση του και να μη γίνει αντικείμενο σκανδάλου, έπρεπε να κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να αποτρέψει αυτή τη σχέση. Όμως οι φήμες εξαπλώθηκαν γρήγορα. Και οι ακατάπαυστοι ψίθυροι προκαλούσαν μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Εν τω μεταξύ, η Μπιάνκα, η οποία χαιρόταν  κάθε στιγμή που περνούσαν μαζί κάτω από τα φτερά της νύχτας, συνάντησε τον αγαπημένο της. Τα διερευνητικά μάτια των ζηλότυπων παρατηρητών θυμόντουσαν κάθε λεπτομέρεια των συναντήσεων και η αφυπνισμένη φαντασία τους τροφοδοτούσε μόνο την ανάγκη να αναφέρουν τα πάντα στον Μαρκήσιο. Ο πατέρας της κοπέλας γνώριζε τα πάντα για τις κρυφές συναντήσεις των εραστών. Εν τέλει, αποφάσισε να δράσει.

Ακολουθήστε το μυστήριο

Ο γαμπρός, το όνομα του οποίου έχει πια ξεχαστεί, εξορίστηκε για πάντα από το Φοσντινόβο και την Μπιάνκα την έστειλαν σε μοναστήρι. Αλλά αυτά τα γεγονότα ήταν μόνο η αρχή του τραγικού φινάλε. Είτε έφταιγε η απροθυμία της να αρνηθεί τα αισθήματά της για τον αγαπημένο της είτε κάποια άλλη ανεξήγητη περίσταση, κατά την επιστροφή της η κοπέλα κλείστηκε στα μπουντρούμια και βασανίστηκε. Τελικά, την έκλεισαν ζωντανή στον ψηλότερο πύργο, μαζί με έναν σκύλο (σύμβολο της πίστης) και έναν αγριόχοιρο (σύμβολο της αντίδρασης).

Περπατώντας γύρω από το κάστρο, μπορείτε μερικές φορές να δείτε λεκέδες στο ταβάνι, θεωρητικά είναι το αίμα του κοριτσιού και των ζώων που τη συνόδευαν στο μαρτύριό της. Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για θρύλο. Το σίγουρο είναι ότι κατά τη διάρκεια της αναπαλαίωσης του κάστρου, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα λείψανα μιας γυναίκας και ζώων στον ψηλότερο πύργο.

Λέγεται ότι τη Μπιάνκα μπορούμε να τη βρούμε στο κάστρο μετά τα μεσάνυχτα. Ανυπομονεί να συναντήσει τον αγαπημένο της. Μην τη φοβάστε. Η μαύρη γάτα που αναφέρεται στην αρχή λέγεται ότι είναι ο πατέρας της κοπέλας, ο οποίος φροντίζει να μην συναντηθούν οι εραστές. Δεν μπαίνει ποτέ στο σπίτι, αλλά μπορεί να φανεί στους τοίχους, σαν να φυλάει την περιουσία του από έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Το κίτρινο, διαπεραστικό του βλέμμα μπορεί να εμπνεύσει φόβο. Ή μήπως είναι απλώς ένα συνηθισμένο ζώο που του αρέσει αυτό το μέρος;

Μοναδικά βιβλία και ένα ταξίδι σε ένα μυστηριώδες παρελθόν

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Καστέλο ντι Μαλασπίνα εντυπωσιάζει διότι είναι προσαρμοσμένο στις προσδοκίες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Τα καταλύματα τύπου B&B που λειτουργούν εδώ δεν είναι απλώς δωμάτια που έχουν μετατραπεί σε άνετα υπνοδωμάτια. Στη μικρή τραπεζαρία μπορείτε να απολαύσετε ένα πρωινό που ετοιμάζεται με προϊόντα από τις τοπικές φάρμες. Όλα είναι βιολογικά, υγιεινά και φτιαγμένα με φυσικά υλικά. Καθισμένοι στο τραπέζι μπορείτε να θαυμάσετε τη Λιγουρία και τη θάλασσα που εμφανίζεται στον ορίζοντα. Το κοινόχρηστο σαλόνι είναι επίσης μοναδικό, με βιβλιοθήκη και πολλές εκδόσεις σχετικά με το κάστρο, που συχνά δεν υπάρχουν ούτε στα ιταλικά αρχεία. Εδώ, ωστόσο, η γνώση της ιταλικής γλώσσας θα σας χρειαστεί, αν και μετά από μια νυχτερινή βόλτα στο κάστρο, φαίνεται ότι οι ίδιοι οι τοίχοι λένε στον επισκέπτη την ιστορία τους. Μεταξύ των βιβλίων που θα βρείτε είναι και η Θεία Κωμωδία του Δάντη. Η κατάσταση του βιβλίου υποδηλώνει ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία στο ράφι. Το να περάσετε μια νύχτα εδώ μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο πρωτοβλέπετε ένα μέρος. Δεν υπάρχουν πολλοί επισκέπτες. Είναι οικείο, γεγονός που σας επιτρέπει να το γνωρίσετε σε βάθος.

Περιστασιακά, διοργανώνονται στο κάστρο πάρτι και γάμοι, το ασυνήθιστο περιβάλλον προσελκύει περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Μήπως το Κάστρο Μαλασπίνα κρύβει μέσα του περισσότερα μυστικά ; Ή μήπως υπάρχουν μόνο για να προσελκύουν τουρίστες; Οι κάτοικοι του Φοσντινόβο μεταφέρουν από γενιά σε γενιά τη μυστηριώδη και θλιβερή ιστορία της οικογένειας Μαλασπίνα. Στο πρόγραμμα της διαδρομής της Τοσκάνης, αξίζει να περάσετε τουλάχιστον μία νύχτα στο Φοσντινόβο για να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο, στο μυστηριώδες και σκοτεινό παρελθόν που σημάδεψε την ιστορία αυτού του τόπου, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα.


FAQ

Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;