Όλοι γνωρίζουν ότι το ψάρι ταιριάζει με λευκό κρασί, αλλά δεν έχουν ακούσει όλοι ότι η Γαλλία είναι η χώρα των ονείρων για τους λάτρεις του κάμπινγκ. Πάνω από 10.000 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων, πρόσβαση στη θάλασσα, στον ωκεανό και σε δύο οροσειρές, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ελευθερία μετακίνησης, εδώ κάνουν την εξερεύνηση με ένα σπίτι σε τέσσερις τροχούς εξαιρετικά δημοφιλή!

Μια χώρα όπου οι οδηγοί αυτοκινούμενων μπορούν να αναπνεύσουν ελεύθερα

Όπως φαίνεται, το ελεύθερο κάμπινγκ δεν είναι μόνον ανεκτό στη Γαλλία, αλλά και νόμιμο, για παράδειγμα σε σχολικές αυλές με την άδεια των τοπικών αρχών ή συχνά σε ιδιωτικές εκτάσεις ιδιοκτητών γης. Οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων βρίσκονται σε βολική τοποθεσία, ώστε να μπορείτε να σταματήσετε στο κέντρο των πόλεων, κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα, σημαντικά μνημεία και στις κυριότερες τοποθεσίες φυσικού ενδιαφέροντος. Διαβάστε αυτόν τον οδηγό μέχρι το τέλος και θα διαπιστώσετε ότι το να κοιμηθείτε στις όχθες μιας λίμνης, στην παραλία ή μέσα στα τείχη ενός μεσαιωνικού κάστρου είναι πολύ ρεαλιστική δυνατότητα στη Γαλλία.

Κατασκηνών στον τομέα της λεβάντας στην Προβηγκία
Κατασκηνών στον τομέα της λεβάντας στην Προβηγκία © shutterstock

Με αυτοκινούμενο στη Γαλλία ή με ενοικιαζόμενο αυτοκινούμενο επιτόπου;

Πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος του ταξιδιού μετ’ επιστροφής (συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να χρεωθείτε για τροχαίες παραβάσεις), η μείωση της αξίας του οχήματος και η υποτίμηση, καθώς και ο χρόνος που δαπανάται οδηγώντας. Η απόσταση από την Αθήνα στο Παρίσι είναι 2.867 χιλιόμετρα, γεγονός που μεταφράζεται σε ένα μέσο κόστος καυσίμων μετ’ επιστροφής 600 ευρώ και επιπλέον 170 ευρώ σε διόδια. Το ταξίδι μετ’ επιστροφής διαρκεί 60 ώρες οδήγησης χωρίς διακοπή. Το κόστος ενοικίασης ενός τροχόσπιτου μεσαίου μεγέθους στη Γαλλία κυμαίνεται σήμερα από 65 έως 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση και από 85 έως 145 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τις μεγάλες μηχανές.

Αυτοκινούμενο στη Γαλλία – όλα όσα χρειάζετε να ξέρετε

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, είναι απαραίτητο να εξοικειωθείτε με το ύψος και το συνολικό βάρος του οχήματός σας και να καταγράψετε τα στοιχεία αυτά σε ένα χαρτί. Θα σας φανούν χρήσιμα όταν θα βρεθείτε αντιμέτωποι με οδικές πινακίδες. Δείτε επίσης τους ισχύοντες κανονισμούς για το ελεύθερο κάμπινγκ στη διεύθυνση  www.rural-camping.com.

Κανόνες οδικής κυκλοφορίας

Το όριο ταχύτητας για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα είναι 130 χλμ/ώρα στους γαλλικούς αυτοκινητόδρομους και 110 χλμ/ώρα στους αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας. Ωστόσο, εάν οδηγείτε λιγότερο από 3 χρόνια ή εάν η ορατότητά σας είναι πολύ περιορισμένη κατά την οδήγηση, το όριο ταχύτητας μειώνεται στα 110 χλμ/ώρα στους αυτοκινητόδρομους και στα 100 km/h στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Το όριο ταχύτητας είναι 30 χλμ/ώρα σε κατοικημένες περιοχές και 80 ή 90 χλμ/ώρα εκτός κατοικημένων περιοχών, ανάλογα με τον τύπο του δρόμου. Εάν το αυτοκινούμενό σας ζυγίζει πάνω από 3.500 κιλά, χρειάζεστε ένα σετ αυτοκόλλητων σημάτων ορίου ταχύτητας στο πίσω μέρος του οχήματος και δεν μπορείτε να οδηγείτε τόσο γρήγορα. Εκτός κατοικημένων περιοχών, το όριο ταχύτητας είναι 80 χλμ/ώρα, 100 χλμ/ώρα στους αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας και 110 χλμ/ώρα στους κοινούς αυτοκινητόδρομους.

Δείπνο με θέα στη θάλασσα
Δείπνο με θέα στη θάλασσα © Rdne Stock Project on pexels.com

Οι μπάρες που περιορίζουν το ύψος στις εισόδους ορισμένων σηράγγων, οδογεφυρών ή υπόγειων χώρων στάθμευσης είναι ένα εμπόδιο που όλοι οι οδηγοί αυτοκινούμενων οχημάτων γνωρίζουν. Να γνωρίζετε επίσης τις ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων (π.χ. στο κέντρο του Παρισιού), όπου η οδήγηση πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου τιμωρείται με βαρύ πρόστιμο.

Ύπνος σε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

Μπορείτε να βρείτε γαλλικές τοποθεσίες για τροχόσπιτα στην εφαρμογή Campercontact για κινητά. Επισήμως, μπορείτε να διανυκτερεύσετε οπουδήποτε μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας. Οι ακόλουθες επιλογές διαμονής είναι διαθέσιμες για τις διαδρομές:

  1. Aires – ή aire de service, δημοφιλείς δωρεάν και επί πληρωμή χώροι στάθμευσης για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα με πλήρη υποδομή: από ντους έως ηλεκτρικό ρεύμα και πισίνες. Στο Aires μπορείτε συνήθως να μείνετε για 48 ώρες.
  2. Δημοτικοί και ιδιωτικοί χώροι κατασκήνωσης
  3. France Passion – σίγουρα το πιο ενδιαφέρον είδος διαμονής. Προσφέρεται από τους ιδιοκτήτες αγροκτημάτων και αμπελώνων με αντάλλαγμα την πώληση των προϊόντων τους και την προώθηση των υπηρεσιών τους. Προαιρετικά, φυσικά. Υπάρχει μια δωρεάν εφαρμογή που διευκολύνει την εύρεση δωρεάν καταλύματος.

Οδικές πινακίδες με απαγορευτικό για τα αυτοκινούμενα

Όταν ταξιδεύετε στους γαλλικούς δρόμους, μπορεί να συναντήσετε πινακίδες που απαγορεύουν την κίνηση ή τη στάθμευση ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου. Ένα διαγραμμένο αυτοκινούμενο συνοδεύεται συνήθως από τις δυσοίωνες λέξεις “interdiction de stationer”, που σημαίνει “απαγορεύεται η στάθμευση”. Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζετε ότι αυτό το είδος οδικής σήμανσης παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και θεωρείται παράνομο. Σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου σε ένα από αυτά τα μέρη, ο οποίος θα πρέπει να κυλήσει ομαλά, η γνώση της γαλλικής γλώσσας θα σας φανεί χρήσιμη.

Διόδια

Με διόδια χρεώνεστε στους αυτοκινητόδρομους και τους αυτοκινητοδρόμους ταχείας κυκλοφορίας στη Γαλλία. Τέλη επιβάλλονται επίσης για τη διέλευση από ορισμένες γέφυρες, σήραγγες ή οδογέφυρες. Υπάρχουν πέντε κατηγορίες διοδίων, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και το μήκος του οδικού τμήματος. Οι τρέχουσες τιμές μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα autoroutes.fr. Για κάθε δρόμο με διόδια, υπάρχει εναλλακτική 

Ένα ζευγάρι που θαυμάζει το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του τροχόσπιτου © iStock

Πού να νοικιάσετε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο;

Εάν αναζητάτε μια οικονομική επιλογή, μια καλή λύση είναι η κοινή χρήση τροχόσπιτου – η ενοικίαση οχήματος από ιδιώτες ιδιοκτήτες, π.χ. μέσω της εφαρμογής Yescapa. Όταν νοικιάζετε, να θυμάστε ότι το μέγεθος και το βάρος του οχήματος δεν επηρεάζει μόνο την τιμή, αλλά και την κατανάλωση καυσίμων στη διαδρομή. Όλα τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και τα ρυμουλκούμενα (που δεν είναι συνδεδεμένα με ρυμουλκούμενο όχημα) με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων πρέπει να έχουν αυτοκόλλητο που να δείχνει τη θέση των “τυφλών σημείων”, ορατό στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος του οχήματος. Οι κανονισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ποια ασφάλιση πρέπει να συνάψω;

Στο mcrent.com μπορείτε να βρείτε ένα προσαρμοσμένο πακέτο ασφάλισης για το αυτοκινούμενό σας. Σημειώστε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινηνούμενων θα χρεώσουν επιπλέον την πιστωτική σας κάρτα, εάν δεν συνάψετε πρόσθετη ασφάλεια.

Ανακαλύψτε τις καλύτερες διαδρομές για αυτοκινούμενα στη Γαλλία

Η μεγάλη ελευθερία κινήσεων κάνει τα οδικά ταξίδια με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στη Γαλλία εθιστικά. Ως εκ τούτου, από αρκετές δεκάδες διαδρομών, επιλέξαμε για εσάς τις τρεις πιο ενδιαφέρουσες, και κατά την επιλογή τους λάβαμε υπόψη μας το βαθμό ποικιλομορφίας, τα αξιοθέατα και την ιστορική προοπτική της καθεμιάς.

Η Διαδρομή του Κρασιού στο Μπορντό

Ήρθε η ώρα να γίνετε φίλοι με κάποιον που δεν πίνει, αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στην επαρχία του κρασιού. Στα 850 χιλιόμετρα από το Μπορντό μέχρι το Γκαζάκ και την Μπον, θα βρείτε όλα για τα οποία φημίζεται η Γαλλία. Ειδυλλιακές μεσαιωνικές πόλεις, εκπληκτική ύπαιθρο (συμπεριλαμβανομένου του Gorges du Tarn) και υπέροχα κρασιά Sauvignon Blanc για να δοκιμάσετε. Όχι μόνο θα επισκεφθείτε πολλούς όμορφα παρατεταγμένους αμπελώνες, αλλά θα μάθετε και για τον συναρπαστικό τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται τα γαλλικά αμπέλια. Οι πιο δημοφιλείς διαδρομές στην περιοχή είναι η Route des Châteaux και η διαδρομή από το Graves στο Sauternes. Όποια και αν είναι η προτίμησή σας, αν περιηγείστε στην περιοχή με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, πρέπει να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό Château de la Brède, το σπίτι του διάσημου Μοντεσκιέ (Montesquieu).

Ύπνος σε κατασκήνωση με θέα στα αμπέλια
Ύπνος σε κατασκήνωση με θέα στα αμπέλια © shutterstock

Κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα

Η κοιλάδα του Λίγηρα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην κεντρική Γαλλία. Υπάρχουν περισσότερα από 300 μεσαιωνικά και αναγεννησιακά κάστρα, αλλά και κάστρα της εποχής του Διαφωτισμού σε αυτήν την ιστορική περιοχή. Στο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν συμβάλλει το γεγονός ότι βρίσκονται όλα στις όχθες του Λίγηρα – του μεγαλύτερου ποταμού της Γαλλίας. Η Ορλεάνη, το Blois, το Villandry και το Chenonceaux είναι μερικές μόνο από τις πόλεις που σας περιμένουν στη διαδρομή με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια και αμπελώνες κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και μέρη για να σταματήσετε και να απολαύσετε τη φύση.

Ανάμεσα στις κορυφές των Άλπεων

Σε καμία άλλη διαδρομή δεν είναι τόσο χρήσιμο να γνωρίζετε τον όρο “Aire de Chainage”, δηλαδή το σημείο όπου τοποθετούνται οι αλυσίδες χιονιού. Η Route des Grandes Alpes ξεκινά από τη λίμνη της Γενεύης στα ελβετικά σύνορα και διασχίζει τις γαλλικές Άλπεις μέχρι τις πόλεις της Μεσογείου. Είναι ένας από τους πιο όμορφους τρόπους για να εξερευνήσετε τη Γαλλία με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.

Αν επιλέξετε αυτή τη διαδρομή, θα καλύψετε 720 χιλιόμετρα δρόμου σε 16 διαβάσεις, πέντε από τα οποία βρίσκονται πάνω από 2.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το πιο εντυπωσιακό τμήμα είναι το Col de la Bonette (2802 μ.). Η διαδρομή Grandes Alpes είναι ανοιχτή από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, αλλά σας συνιστούμε να ακολουθείτε τις ανακοινώσεις των υπηρεσιών ασφαλείας των Άλπεων.

Ταξιδεύοντας με ένα βαν στα βουνά
Ταξιδεύοντας με ένα βαν στα βουνά © shutterstock

Ταξιδεύετε προς τη Γαλλία με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο; Πρέπει να θυμάστε τα εξής!

  1. Βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τη μετακίνηση και τη στάθμευση ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου στη Γαλλία.
  2. Μάθετε το ύψος και το συνολικό βάρος του οχήματός σας.
  3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε την κατάλληλη ασφάλιση για τη Γαλλία.
  4. Ετοιμάστε έναν χάρτη με τα μέρη όπου μπορείτε να μείνετε 100% νόμιμα.
  5. Συγκρίνετε τις τιμές ενοικίασης αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ενοικίασης από ιδιώτες.

Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;