Wenecja hero.jpg

Υπάρχουν μέρη στον κόσμο που απλά πρέπει να δείτε. Ένα από αυτά είναι και η Βενετία, το μαργαριτάρι της βόρειας Ιταλίας και κάποτε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου. Είναι χτισμένη πάνω σε 117 νησιά, που συνδέονται μεταξύ τους με 417 γέφυρες. Σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη Βενετία; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί αξίζει να επισκεφθείτε την πόλη με το βαπορέτο (vaporetto) και να δείτε την ομορφιά της από το νερό.

Ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθείτε στη Βενετία

Ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθείτε αποτελεσματικά στη Βενετία είναι με τη βοήθεια των κάτω άκρων σας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τις πιο ενδιαφέρουσες γωνιές της Παλιάς Πόλης και είναι μια μοναδική ευκαιρία να φτάσετε σε μέρη που δεν είναι προσβάσιμα με θαλάσσια μέσα μεταφοράς χρησιμοποιώντας τη δική σας, αχαρτογράφητη διαδρομή.

Το περπάτημα είναι απαραίτητο εδώ, καθώς το ποδήλατο απαγορεύεται στη Βενετία, ωστόσο αξίζει να θυμάστε ότι ο χρόνος είναι χρήμα, γι’ αυτό θα πρέπει να συνδυάσετε την πεζοπορία με τις θαλάσσιες μεταφορές. Τη Βενετία μπορείτε να επισκεφθείτε με θαλάσσιο ταξί, γόνδολα και το δημοφιλές θαλάσσιο λεωφορείο, γνωστό ως βαπορέτο.

Gondola on the Venetian canal © iStock
Βενετία © iStock

Ενώ η πρώτη επιλογή είναι πιο ατμοσφαιρική και η δεύτερη εξαιρετικά άνετη, η τρίτη είναι σίγουρα η πιο τρυφερή για το πορτοφόλι του μέσου τουρίστα. Αξίζει να αποδώσετε σεβασμό στον επαγγελματία γονδολιέρη κάνοντας μια μοναχική βόλτα με τη γόνδολα – άλλωστε είναι το σύμβολο της πόλης. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στη Βενετία, το πιο λογικό μέσο μεταφοράς είναι το βαπορέτο.

Τα θαλάσσια λεωφορεία διαχειρίζεται η δημοτική εταιρεία ACTV και χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους ανθρώπους – από υπαλλήλους εστιατορίων και ξενοδοχείων μέχρι αξιωματούχους και ένστολους. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο αξίζει να επιλέξετε αυτό το μέσο μεταφοράς – σας δίνει μια ματιά στα παρασκήνια μιας τυπικής βενετσιάνικης εργάσιμης ημέρας.

Το θαλάσσιο λεωφορείο λειτουργεί ως μετρό στη Βενετία και είναι φθηνό και εξαιρετικά γρήγορο. Η Γραμμή 1 είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη, με το θαλάσσιο λεωφορείο να εκτελεί δρομολόγια από την Πιατσάλε Ρόμα, μέσω του Ριάλτο, προς τον Άγιο Μάρκο, πριν καταλήξει στο Λίντο. Οι τουρίστες τείνουν να επιλέγουν αυτή τη διαδρομή – ειδικά τη νύχτα, όταν η παλιά πόλη της Βενετίας φωτίζεται και φαίνεται πιο όμορφη από το νερό.

Beautiful Venetian buildings and a water tram © iStock
Βενετία © iStock

Με αργό ρυθμό στη Βενετία 

Δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο σαν τη Βενετία. Τα τελευταία 1.100 χρόνια, η πόλη έχει κυβερνηθεί από 120 ηγεμόνες, ενώ ο πλούτος και η εξαιρετική της θέση επιτεύχθηκαν χάρη στην ευσυνείδητα ασκούμενη εξωτερική πολιτική, τη διπλωματία και το μεγάλης κλίμακας θαλάσσιο εμπόριο. Η Βενετία είναι η δεύτερη πιο επισκέψιμη πόλη της Ιταλίας μετά τη Ρώμη.

Η μοναδικότητα αυτού του τόπου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, λόγω της αδυναμίας χρήσης αυτοκινήτων, τα πάντα γίνονται με το νερό – ακόμη και οι παραδόσεις δεμάτων με κούριερ. Το πιο ενδιαφέρον είναι η ανθεκτικότητα των κτιρίων που χρονολογούνται από εκατοντάδες χρόνια και των οποίων οι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν πέτρα και αγριόπευκο για να δημιουργήσουν την τότε μεγάλη πόλη.

Dome of the Venetian church by the canal © iStock
Βενετία © iStock

Το αργό ταξίδι είναι το κλειδί για να κατανοήσετε και να εκτιμήσετε πλήρως την πολιτιστική κληρονομιά που περιβάλλει την πόλη. Το μοναδικό αστικό σύμπλεγμα της Βενετίας αποτελείται από πολυάριθμα μνημεία, κανάλια και γέφυρες, ενώ η λιμνοθάλασσα της Βενετίας περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Υπάρχουν έξι συνοικίες για να εξερευνήσει ο τουρίστας, τέσσερις από τις οποίες βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και δύο στα απομακρυσμένα νησιά.

Το κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης είναι, φυσικά, η πλατεία του Αγίου Μάρκου, η οποία σφύζει από επισκέπτες σχεδόν κάθε εποχή του χρόνου. Ομοίως, η 400 ετών Γέφυρα των Στεναγμών και το Κανάλ Γκράντε μήκους 4 χιλιομέτρων είναι εξίσου δημοφιλή στους τουρίστες. Η Calleta Varisco περιμένει τους κυνηγούς ασυνήθιστων τόπων – ως ο στενότερος δρόμος στον κόσμο, έχει πλάτος μόλις 53 εκατοστά!

Woman on the Piazza San Marco © iStock
Βενετία © iStock

Πόσο στοιχίζει το βαπορέτο στη Βενετία;

Η Βενετία χρεώνει διαφορετικές τιμές στους ντόπιους κατοίκους και τους τουρίστες για την υπηρεσία θαλάσσιων λεωφορείων. Οι περιπετειώδεις επισκέπτες θα πρέπει να επιλέξουν το πολυήμερο εισιτήριο. Το φθηνότερο εισιτήριο διάρκειας 75 λεπτών κοστίζει 9,5 ευρώ, αλλά αυτός είναι ελάχιστος χρόνος για να επισκεφθείτε ένα από τα διάσημα νησιά της λιμνοθάλασσας της Βενετίας.

Μια πολύ καλύτερη λύση είναι να αγοράσετε ένα ημερήσιο εισιτήριο με 25 ευρώ ή ένα εβδομαδιαίο εισιτήριο που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις διαδρομές με 65 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από μισή ώρα βόλτα με γόνδολα για έξι άτομα. Τα παιδιά κάτω των έξι ετών ταξιδεύουν δωρεάν με το θαλάσσιο λεωφορείο και στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται μια αποσκευή με τρεις συνολικά πλευρές που δεν υπερβαίνει τα 150 εκατοστά.

Όλα αυτά καθιστούν το βαπορέτο μακράν το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς στη Βενετία. Για λόγους σύγκρισης, οι τιμές των θαλάσσιων ταξί της πόλης είναι πολλαπλάσιες και μια τυπική κρουαζιέρα στη λιμνοθάλασσα κοστίζει τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες ευρώ σε μετρητά για τον οδηγό.

62 / 5 000 Wyniki tłumaczenia Gondolas at one of Venetian squares © Agnieszka Hanusiewicz
Βενετία © Agnieszka Hanusiewicz

Πού να αγοράσετε εισιτήρια για το βαπορέτο;

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να αγοράσετε εισιτήρια για το βαπορέτο. Ο πρώτος είναι στα ειδικά ταμεία που βρίσκονται μπροστά από την είσοδο κάθε πλατφόρμας του σταθμού. Ο δεύτερος είναι η εφαρμογή AVM Venezia για κινητά, η οποία είναι διαθέσιμη στο App Store ή στο Google Play. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τα εισιτήρια βαπορέτο που έχετε αγοράσει στο Venezia Unica City pass.

Venice by night © iStock
Βενετία © iStock

Σαλπάρετε για το Μπουράνο και το Μουράνο

Και τα δύο νησιά βρίσκονται στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας και απέχουν σχεδόν 10 χιλιόμετρα από τη Βενετία. Αιχμαλωτίζουν τους επισκέπτες με τα χρώματα, την καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική τους, τις φανταχτερές δαντέλες και τα θρυλικά γυάλινα προϊόντα τους. Οι γονδολιέρηδες τείνουν να μην δέχονται κρατήσεις για αυτή την απόσταση, οπότε το βαπορέτο είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Για να φτάσετε στο Μουράνο, ξεκινήστε το ταξίδι σας από την Πιατσάλε Ρόμα, από όπου υπάρχουν δύο γραμμές προς το νησί. Ο γρηγορότερος τρόπος για το Μπουράνο είναι από το σταθμό μετεπιβίβασης Fondamente Nove. Ταξιδεύοντας με αυτή τη διαδρομή, έχετε τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσετε τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Βενετίας από μια ελαφρώς διαφορετική οπτική γωνία, δίνοντάς σας μια καλύτερη ιδέα για τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της πόλης.

Το βαπορέτο είναι επίσης χρήσιμο όταν επισκέπτεστε τα νησιά Λίντο και Τζουντέκα, ή για μια γρήγορη επιστροφή στο ξενοδοχείο σας από σχεδόν οποιοδήποτε σημείο της Παλιάς Πόλης ή της ευρύτερης βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας.


Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;