Οι δρόμοι του Εδιμβούργου γίνονται μια μεγάλη ανοιχτή σκηνή όπου μπορείς να νιώσεις το πνεύμα της ελευθερίας και της δημιουργικότητας. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον καλλιτέχνη θα συναντήσεις στρίβοντας στη γωνία. Και αν είστε αρκετά θαρραλέοι, μπορείτε να δείξετε και το δικό σας ταλέντο.

Στις αρχές του Αυγούστου, η πρωτεύουσα της Σκωτίας μετατρέπεται στο μεγαλύτερο θέατρο δρόμου παγκοσμίως. Για τρεις εβδομάδες, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο δίνουν παραστάσεις στον δρόμο. Σε έναν και μόνο περίπατο, μπορείτε να δείτε παραστάσεις, χορευτικά σόου, ταχυδακτυλουργικά κόλπα, ακόμα και αυτοσχεδιασμούς ποίησης.

Victoria Street, Εδιμβούργο
Victoria Street, Εδιμβούργο © iStock

Θέατρο δρόμου. Τι είναι;

Το Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου του Εδιμβούργου εστιάζει στην παρουσίαση πληθώρας ερασιτεχνικών και ημιεπαγγελματικών παραστάσεων δρόμου κάθε χρόνο. Η εκδήλωση διαρκεί περίπου έναν μήνα. Σε αυτό το διάστημα, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν δεκάδες χιλιάδες έργα σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την πόλη. Το κέντρο της πόλης του Εδιμβούργου γίνεται μια ανοιχτή σκηνή για ντόπιους αλλά και τουρίστες.

Το φεστιβάλ θεάτρου δρόμου δίνει σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους. Στην εκδήλωση μπορεί να λάβει μέρος όποιος θέλει, ακόμα κι εσείς! Με μια απλή εγγραφή στον ιστότοπο του φεστιβάλ, οι δρόμοι του Εδιμβούργου μπορούν να γίνουν η δική σας σκηνή. Μπορείτε να παίξετε τη σκηνή ενός έργου, να τραγουδήσετε, να χορέψετε, να κάνετε μιμήσεις ή ακροβατικά. Εκφραστείτε ελεύθερα.

Γεμάτο αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πώς είναι το πρόγραμμα του φεστιβάλ;

Κάθε μέρα μπορείτε να δείτε μέχρι και δεκάδες παραστάσεις θεάτρου, τσίρκου, χορού, μιμήσεις και πολλά ακόμα στους δρόμους του Εδιμβούργου. Οι παραστάσεις είναι συνήθως σύντομες, με διάρκεια από λίγα λεπτά μέχρι λίγη ώρα. Έτσι, σας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσετε πολλές παραστάσεις χωρίς να χάνετε αυτά που σας ενδιαφέρουν.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι διοργανωτές του φεστιβάλ εκδίδουν το πρόγραμμα εκ των προτέρων, το οποίο περιέχει αναλυτικά τι συμβαίνει και πού. Μπορείτε να το παραγγείλετε ηλεκτρονικά ή και εκτυπωμένο. Επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μόνο οι καλλιτέχνες που κάνουν την εγγραφή τους πριν την έκδοση του προγράμματος. Επομένως, καθώς περιηγείστε στους δρόμους του Εδιμβούργου, μην εκπλαγείτε αν δείτε παραστάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα.

Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου του Εδιμβούργου
Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου του Εδιμβούργου © Wikipedia / Festival Fringe Society (CC BY-SA 3.0)

Η τέχνη χαρίζει ελευθερία. Τι κάνει ένα φεστιβάλ θεάτρου δρόμου τόσο ξεχωριστό;

Όλα έχουν να κάνουν με την ατμόσφαιρα στο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου του Εδιμβούργου. Πλήθος ανθρώπων, ντόπιων και τουριστών, περπατούν στους δρόμους, παρακολουθούν τους καλλιτέχνες και τις παραστάσεις και απολαμβάνουν την εμπειρία. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν έναν στόχο – να γίνουν οι τέχνες προσβάσιμες σε πλήθος κόσμου. Θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιτέχνες στις ανοιχτές σκηνές του Εδιμβούργου, αλλά και όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο που θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις. Οι παραστάσεις στους δρόμους συνήθως είναι δωρεάν ή έναντι συμβολικού ποσού, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση στις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλους, ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση ή την οικονομική τους δυνατότητα.

Φεστιβάλ στο «περιθώριο». Πώς ξεκίνησε το Fringe Festival του Εδιμβούργου;

Όλα ξεκίνησαν το 1947, όταν ο αυστριακής καταγωγής Rudolf Bing διοργάνωσε για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου για να αναβιώσει τη σκωτσέζικη κουλτούρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην πρώτη αυτή διοργάνωση δεν συμπεριλήφθηκαν οκτώ θέατρα. Ωστόσο, οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες που δεν τους επιτράπηκε να παίξουν στην εκδήλωση δεν το έβαλαν κάτω και δημιούργησαν το δικό τους εναλλακτικό φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της κύριας εκδήλωσης. Ορισμένες από τις παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην περιοχή Φάιφ της Σκωτίας.

Για αυτούς τους δύο λόγους, το ανεπίσημο φεστιβάλ ονομάστηκε «The Fringe» (Το περιθώριο), σήμερα γνωστό ως Fringe Festival του Εδιμβούργου. Στα μετέπειτα χρόνια, οι παραστάσεις μεταφέρθηκαν αποκλειστικά στους δρόμους του Εδιμβούργου, αλλά το φεστιβάλ διατήρησε τον εναλλακτικό του χαρακτήρα. Μέχρι και σήμερα, στην εκδήλωση δεν υπάρχει κριτική επιτροπή, ούτε βραβεία από τους διοργανωτές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου γίνεται επίσης κάθε χρόνο τον Αύγουστο. Προσκεκλημένοι είναι οι καλύτεροι καλλιτέχνες της μουσικής, του θεάτρου, της όπερας και του χορού από όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει εκθέσεις, ομιλίες και εργαστήρια.

Κατάλληλο ντύσιμο για το θέατρο δρόμου
Κατάλληλο ντύσιμο για το θέατρο δρόμου © Pexels

Κατάλληλο ντύσιμο για το θέατρο δρόμου. Πώς να προετοιμαστείτε για ένα φεστιβάλ; Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Πρώτα από όλα, φορέστε άνετα ρούχα καθώς θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά για να δείτε τις παραστάσεις στους δρόμους της πόλης. Ο σκωτσέζικος καιρός είναι απρόβλεπτος, ειδικά τον Αύγουστο, οπότε φροντίστε να πάρετε ομπρέλα ή αδιάβροχο. Επίσης, καλό είναι να έχετε μαζί σας μετρητά. Παραδοσιακά, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Fringe Festival του Εδιμβούργου πληρώνονται μόνο από τις δωρεές του κοινού.

Το φεστιβάλ γίνεται στο κέντρο της πόλης, επομένως ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσετε παραστάσεις είναι πηγαίνοντας με τα πόδια ή με ποδήλατο (υπάρχουν πολλά σημεία στάθμευσης ποδηλάτων). Μπορείτε να δείτε το καθημερινό πρόγραμμα των παραστάσεων στους δρόμους του Εδιμβούργου στις 10 π.μ. κάθε μέρα.

The Fringe
The Fringe © Wikipedia/Kim Traynor (CC BY-SA 3.0)

Για όλες τις ηλικίες. Τι πρέπει να προσέξω κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ;

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το κοινό συχνά ενθαρρύνεται να συμμετέχει ή να βοηθήσει στις παραστάσεις και τα κόλπα. Υπάρχουν καλλιτέχνες που μπορούν να ζωγραφίσουν το πορτρέτο ή την καρικατούρα σας, να σας πλέξουν βραχιόλια ή κολιέ ή να ζωγραφίσουν το πρόσωπο του παιδιού σας για ένα συμβολικό ποσό. Το Fringe είναι οικογενειακή εκδήλωση – οι διοργανωτές προτρέπουν να φέρετε μαζί τα παιδιά. Ωστόσο, είναι σημαντικό το παιδί να έχει μαζί του μια κάρτα με το όνομά του και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας των γονέων, ειδικά εάν δεν μιλά Αγγλικά. Αυτό θα χρησιμεύσει εάν χαθεί μέσα στον κόσμο.

Οι διοργανωτές φροντίζουν επίσης για όσους δυσκολεύονται με τη φασαρία και τον πολύ κόσμο. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για σακίδια πλάτης και τσάντες με γυαλιά ηλίου, μαξιλαράκια για τον αυχένα, παιχνίδια για το στρες και ωτοασπίδες.

Νιώστε την ελευθερία της τέχνης

Το Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου 2023 του Εδιμβούργου πραγματοποιείται 4-28 Αυγούστου. Οργανώστε ένα ταξίδι στη Σκωτία για αυτήν την περίοδο, δεν θα το μετανιώσετε. Και ποιος ξέρει, μπορεί να σας αρέσει τόσο πολύ ώστε να κάνετε αίτηση συμμετοχής και του χρόνου να είστε εσείς πάνω στη σκηνή!


FAQ

Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;