Ατμόσφαιρα ενθουσιασμού. Αποσπάσματα συνομιλιών σε διάφορες γλώσσες φτάνουν στα αυτιά. Με τις πρώτες νότες της μουσικής, το πλήθος αρχίζει να κινείται σαν κύμα. Μια ζητωκραυγή βγαίνει από χιλιάδες λαρύγγια. Το Sziget ξεκινάει, και μαζί του τα πάρτι του καλοκαιριού στη Βουδαπέστη.

96 μέτρα ύψος. Τόσο ύψος έχουν τα δύο ψηλότερα κτίρια της Βουδαπέστης, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου, και διά νόμου κανένα άλλο κτίριο δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο ύψος. Έτσι, δεν θα βρείτε εδώ ουρανοξύστες, αλλά αρχιτεκτονική που εντυπωσιάζει σε κάθε γωνιά. Στις πύλες της εκτυλίσσεται η ζωή της μεγαλούπολης, οι Ούγγροι πουλάνε γούρια, προσφέρουν γκούλας και εξαιρετικό Τοκάι, και προσφέρονται να σας γνωρίσουν την πρωτεύουσά τους από το Α ως το Ω, μέσα σε λίγες μέρες.

Από τους αμπελώνες τους μέχρι τα ατμόλουτρα. Τρώγοντας γρήγορα ένα εξαιρετικό λάγκος από ένα πράσινο κιόσκι στην άκρη του δρόμου. Περνώντας από μεγαλειώδη μνημεία στο δρόμο, που ρίχνουν τη σκιά τους στους καθαρούς δρόμους. Στενά κτίρια και αστικές γωνιές σε κάθε βήμα, σας ενθαρρύνουν να παρεκκλίνετε από την καθορισμένη διαδρομή, εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο στην πόλη.

Οι καλλιτέχνες του δρόμου που τραγουδούν και παίζουν μουσικά όργανα μεταφέρουν τους τουρίστες σε έναν κόσμο όπου κανείς δεν βιάζεται. Τα φώτα των φανών το βράδυ δεν σημαίνουν το τέλος της ημέρας. Προμηνύουν την έναρξη της νυχτερινής ζωής της πόλης, την οποία όλοι μπορούν να απολαύσουν. Όταν πέφτει η νύχτα, η Βουδαπέστη μεταμορφώνεται σε μια από τις πιο γοητευτικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ανοίγοντας τις πόρτες της και προσκαλώντας σας να την γνωρίσετε από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Φίλοι που επισκέπτονται τη Βουδαπέστη
Φίλοι που επισκέπτονται τη Βουδαπέστη © iStock

Πέστη ή Βούδα; Απλώς Βουδαπέστη

Αν μπαίναμε σε μια μηχανή του χρόνου και πηγαίναμε πίσω στο 1873, θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε δύο πόλεις που χωρίζονταν από τον ποταμό Δούναβη. Τη Βούδα και την Πέστη. Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, οι πόλεις αυτές δημιούργησαν ένα συνεκτικό σύνολο, κι όμως μέχρι στιγμής οι κάτοικοι του δυτικού και του ανατολικού τμήματος της ουγγρικής πρωτεύουσας πιστεύουν ότι η “δική τους” πλευρά είναι καλύτερη από την άλλη. Μετά από λίγες ημέρες στην ήδη ενωμένη πόλη της Βουδαπέστης, μπορείτε να διακρίνετε ξεκάθαρα ότι η πρώην Βούδα είναι ένα ήσυχο τμήμα, που αντανακλά πολύ περισσότερο την ιστορική και μελαγχολική ατμόσφαιρα της πόλης. Η Πέστη, από την άλλη πλευρά, είναι ένα χωνευτήρι εστιατορίων με εξαιρετικό φαγητό, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικής ουγγρικής κουζίνας και τηγανητών λάγκος με κρέμα και τυρί, wine bar που προσφέρουν το τοπικό, κάπως στυφό Τοκάι, και πολλά χορευτικά κλαμπ. Με άλλα λόγια, στην Πέστη διαδραματίζεται η ζωή της μεγαλούπολης. Η νυχτερινή ζωή, φυσικά, η οποία, όπως και στην πρωτεύουσα, είναι εξαιρετικά ποικίλη.

Sziget – ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ στην Ευρώπη

Η πρώτη είναι η χαλύβδινη σιδηροδρομική γέφυρα K-híd. Σε καθημερινή βάση είναι γκρίζα και γαλάζια, αλλά σήμερα έχει χρώματα. Καθώς περπατάτε κατά μήκος της, οι κορδέλες που είναι δεμένες σε αυτήν φτερουγίζουν στον άνεμο. Απέχετε λιγότερο από εκατό μέτρα από την ηπειρωτική χώρα. Εδώ βρίσκεται – το νησί της Ελευθερίας, μέσα στο πράσινο του Óbudai-sziget. Κατά τη διάρκεια έξι ημερών και νυχτών του Αυγούστου, θα το επισκεφθούν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Εδώ, σχεδόν στην καρδιά της Βουδαπέστης, από τις 10 έως τις 15 Αυγούστου βρίσκεται το επίκεντρο του φεστιβαλικού σύμπαντος. Ξεκινά το Φεστιβάλ Sziget – το μεγαλύτερο μουσικό και καλλιτεχνικό γεγονός στην Ευρώπη. Θα διαπιστώσετε ότι εδώ πραγματικά βασιλεύουν η αγάπη, η ελευθερία και η τέχνη. Με έναν χάρτη στο χέρι, σχεδιάζετε τι και πότε θα δείτε, πού θα πάτε, ποιον θα ακούσετε ζωντανά. Υπάρχουν πολλά για να διαλέξεις. Το Sziget δεν είναι μόνο συναυλίες, αλλά και καλλιτεχνικά εργαστήρια και παραστάσεις.

Γυναίκα στο φεστιβάλ του Sziget
Γυναίκα στο φεστιβάλ του Sziget © iStock

Η κεντρική σκηνή όπου τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν οι καλλιτέχνες: Ed Sheeran, Dua Lipa ή Lana Del Rey είναι εντυπωσιακή. Φέτος, θα περιλαμβάνει την Billie Eilish και τους Florence + The Machine. Αναρωτιέσαι πώς μπορείς να βρίσκεσαι σε πολλά μέρη ταυτόχρονα. Άλλωστε, για σχεδόν μια εβδομάδα, έως και 1.000 διαφορετικοί καλλιτέχνες θα εμφανιστούν σε 60 σημεία του νησιού. Νιώθετε ότι αυτή τη στιγμή είστε γεμάτοι ζωντάνια. Είναι καλοκαίρι, ο ήλιος χτυπάει το δέρμα, τα αυτιά είναι γεμάτα μουσική και πολύγλωσσο βουητό. Ψάχνετε για μια ανάπαυλα, γι’ αυτό επιλέγετε πρώτα τη σκιά των δέντρων και μετά την παραλία με την ψιλή χρυσή άμμο.

Πυροτεχνήματα στη γιορτή του Αγίου Στεφάνου στη Βουδαπέστη
Πυροτεχνήματα στη γιορτή του Αγίου Στεφάνου στη Βουδαπέστη © iStock

Φλεγόμενος παράδεισος – Η γιορτή του Αγίου Στεφάνου

Αν καταφέρετε να επισκεφθείτε την Ουγγαρία γύρω στις 20 Αυγούστου, να είστε προετοιμασμένοι για κάποια ασυνήθιστα θεάματα. Τότε οι Ούγγροι γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Στεφάνου, η οποία είναι επίσης ημέρα αργίας. Σε πολλές πόλεις διοργανώνονται παρελάσεις, συναυλίες και πομπές προς τιμήν του πρώτου βασιλιά της Ουγγαρίας, του Στέφανου Α΄, ο οποίος στέφθηκε από τον ίδιο τον Πάπα Σιλβέστερο Β΄. Χειροτέχνες από όλη τη χώρα έρχονται στο Κάστρο της Βούδας στη Βουδαπέστη για να εκθέσουν τις εκπληκτικές χειροτεχνίες τους. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους συλλέκτες να βρουν περισσότερα αριστουργήματα για τις συλλογές του σπιτιού τους.

Το πιο θεαματικό απ´ όλα, φυσικά, είναι το βράδυ στην πρωτεύουσα, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται μια πρωτοφανής επίδειξη πυροτεχνημάτων με φόντο το υπέροχο κτίριο του Κοινοβουλίου στον ορίζοντα του Δούναβη. Ο γρανάτης της νύχτας αναβοσβήνει με χιλιάδες μικροσκοπικά φώτα. Οι σπίθες στροβιλίζονται πάνω από το ποτάμι, την πόλη που σχίζεται στα δύο από τα νερά της, το λόφο Gellért και από πάνω σας. Η μεγαλύτερη επίδειξη πυροτεχνημάτων στη Γηραιά Ήπειρο φωτίζει επίσης τα πλήθη στις γέφυρες και τις λεωφόρους κατά μήκος του ποταμού, το μεγάλο φινάλε των εορτασμών.

Πρωταθλήματα Στίβου του 2023

Ο άνθρωπος δε ζει μόνο με την περιήγηση στα αξιοθέατα. 2.000 αθλητές από 200 χώρες από όλο τον κόσμο. Θα εμφανιστούν στη Βουδαπέστη μεταξύ 19 και 27 Αυγούστου, συμμετέχοντας στο 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Πρόκειται για μια μοναδική διοργάνωση, καθώς διοργανώνεται για πρώτη φορά από χώρα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Βουδαπέστη κέρδισε εδώ το αήττητο Ναϊρόμπι. Η μασκότ του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου θα είναι ένα πρόβατο Raka με το όνομα “Youhoo”. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική ποικιλία της Ουγγαρίας με αιχμηρά, γυριστά κέρατα, που επιλέχθηκε επειδή η περιοχή όπου χτίστηκε το στάδιο πριν από αιώνες ήταν το βοσκοτόπι τους.

Πώς θα φτάσετε στο νεόκτιστο στάδιο; Πάρτε το λεωφορείο 107, το οποίο θα σας μεταφέρει σχεδόν μέχρι το Nemzeti Atlétikai Központ, το Εθνικό Κέντρο Στίβου. Το μοντέρνο κτίριό του δεσπόζει στην 9η συνοικία Ferencváros στον Δούναβη. Χτισμένο στην άκρη του νησιού, το Czepel θα φιλοξενήσει πάνω από 37.000 άτομα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ελέγξτε αν έχετε εισιτήρια. Εξάλλου, θα ήταν κρίμα να μην χρησιμοποιήσετε τη θέση κάτω από τη χαρακτηριστική τέντα-σκεπή.

Αθλητές που τρέχουν
Αθλητές που τρέχουν © iStock

Φτάνετε στο στάδιο. Σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα σπριντ, τα άλματα εις μήκος, τα άλματα επί κοντώ και τα εμπόδια, οι γείτονές σας συζητούν δυνατά ότι είναι εδώ για να παρακολουθήσουν το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις, τις σφυροβολίες και τις δισκοβολίες. Οι αθλητές εμφανίζονται στον διάδρομο και στον χλοοτάπητα. Μπορείτε να δείτε τα πρόσωπά τους στις οθόνες. Ανάμεσά τους βρίσκονται αστέρια του αθλητισμού παγκόσμιας κλάσης. Βλέπετε, μεταξύ άλλων, τον θεωρούμενο ως διάδοχο του Usain Bolt, Erriyon Knighton, την πολυπρωταθλήτρια Elaine Thompson-Herah ή τη νέα βασίλισσα του στίβου Sydney McLaughlin. Επικρατεί σιωπή για κλάσματα του δευτερολέπτου. Ο πυροβολισμός ηχεί και ο πρώτος αγώνας ξεκινά.

Ιαματικά Λουτρά για σώμα και ψυχή

Μόνο στη Βουδαπέστη υπάρχουν πάνω από 100 από αυτά. Τα δύο πιο δημοφιλή, η Gellerta και το Szehenyi, εξακολουθούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον τίτλο του καλύτερου. Τα ατμόλουτρα είναι αναμφίβολα χαρακτηριστικά μέρη της ουγγρικής πρωτεύουσας, προσφέροντας τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες όχι μόνο την ευκαιρία να χαλαρώσουν. Τα νερά τους έχουν μια επίδραση που προάγει την υγεία. Τα ιαματικά λουτρά προσφέρουν τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές πισίνες.

Ωστόσο, θυμηθείτε να μην παρατείνετε πολύ το μπάνιο στα ιαματικά νερά. Μην το αφήσετε να διαρκέσει περισσότερο από 20 λεπτά. Ιδιαίτερη οπτική εντύπωση προκαλούν τα λουτρά Gellert, το εσωτερικό των οποίων μοιάζει με παρισινή γκαλερί τέχνης. Οι τοίχοι είναι πλούσια διακοσμημένοι με πολυάριθμα ψηφιδωτά, τα οποία θα σας κάνουν να αισθανθείτε σαν σε ανατολίτικο ιαματικό λουτρό πριν από αρκετές εκατοντάδες χρόνια, όπου συνήθιζαν να έρχονται οι πλουσιότεροι κάτοικοι της πόλης.

Νεαρή γυναίκα στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Βουδαπέστης
Νεαρή γυναίκα στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Βουδαπέστης © iStock

Υπόγειος τόσο παλιός όσο και η Ευρώπη

127 ετών. Αυτό ακριβώς γίνεται η γραμμή M1 του μετρό της Βουδαπέστης, η οποία είναι επίσης η παλαιότερη υπόγεια σιδηροδρομική γραμμή στην ηπειρωτική Ευρώπη, στις 2 Μαΐου. Έγινε επίσης η πρώτη στον κόσμο που ηλεκτροδοτήθηκε πλήρως. Από το 2002, περιλαμβάνεται στον περίφημο κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Φροντίστε να πάτε στην αντιπροσωπευτική λεωφόρο της Βουδαπέστης, Andrassy ut, όπου στο σταθμό του μετρό θα επιβιβαστείτε στα ιστορικά κίτρινα βαγόνια με κατεύθυνση προς το σταθμό Hosk tere. Πρόκειται για τον πιο όμορφο σταθμό του μετρό στη Βουδαπέστη, του οποίου το υπόγειο εσωτερικό είναι φτιαγμένο από λευκά και πράσινα ψηφιδωτά και τα ξύλινα εκδοτήρια εισιτηρίων σας επιτρέπουν να μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή. Εντυπωσιάζει επίσης η ευγένεια των τοπικών ελεγκτών εισιτηρίων, ντυμένων με παραδοσιακές φορεσιές πολλών ετών. Μα μήπως ήδη έχουμε μεταφερθεί στο παρελθόν;

Μια όαση στο κέντρο της πόλης

Οι διακοπές του Αυγούστου στη Βουδαπέστη φτάνουν στο τέλος τους. Η σκόνη του φεστιβάλ έχει κατακαθίσει, τα απομεινάρια των πυροτεχνημάτων έχουν απομακρυνθεί από τους δρόμους και η φωνή σας έχει επιστρέψει μετά από κάμποσες ημέρες ζητωκραυγών. Τα πόδια σας σάς έχουν ήδη οδηγήσει στο Βασιλικό Κάστρο, δηλαδή στο Budavári Palota, που στέκεται στον Δούναβη, και στο Κοινοβούλιο – Országház. Πίσω σας βρίσκεται επίσης μια περιήγηση στη φιλιγκράν εκκλησία του Αγίου Ματθαίου και στα λουτρά Gellért με διακόσμηση αρ νουβό. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να χαλαρώσετε με το στιλ των κατοίκων της Βουδαπέστης. Αφήνετε το όμορφο, αλλά πολυσύχναστο κέντρο για τις φυσικές στροφές του Δούναβη. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου σας, θα διαπιστώσετε ότι στην περίπτωση της ουγγρικής πρωτεύουσας, η άγρια φύση στην καρδιά της πόλης δεν είναι μια κενή έκφραση. Μπορείτε να περιηγηθείτε στον κόλπο Háros με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αρχικά, θα περιπλανηθείτε σε καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας. Στη συνέχεια, όμως, περιπλανιέστε χωρίς σχέδιο ή χάρτη.

Στις όχθες του Δούναβη και στο νησί που βρίσκεται δίπλα τους, μπορείτε να θαυμάσετε το παραποτάμιο δάσος. Είναι άγριο και καταπράσινο. Σε κάθε βήμα συναντάτε δέντρα με φαγωμένο φλοιό και καταφύγια. Ναι, ναι – εδώ ζουν ακόμα και κάστορες. Κοιτάξτε προσεκτικά, ίσως δείτε έναν μέσα στο νερό. Ξεχνάτε την ένταση, αναπνέετε βαθιά και εκθέτετε το πρόσωπό σας στον ήλιο. Έχετε την εντύπωση ότι η πόλη έχει μείνει πολύ πίσω, παρόλο που ακούτε από μακριά τους ψιθύρους της. Κατευθύνεστε βόρεια και περνάτε από ένα αλιευτικό κέντρο της δεκαετίας του 1960. Λίγο πιο πέρα, υπάρχουν δύο μέρη που φημίζονται για τα τηγανητά ψάρια και τα λάγκος – το αγαπημένο φαγητό δρόμου στη Βουδαπέστη. Σας σταματά η μυρωδιά τους και η ουρά αναμονής. Ωστόσο, αξίζει να σταθείτε στο ύψος σας για να δοκιμάσετε αυτές τις σπεσιαλιτέ της παραλίας. Προχωράτε με νέα ενέργεια. Δίπλα στα κτίρια του πρώην εργοστασίου αφρωδών οίνων Törley, ξυπνά μέσα σας η φλέβα του αστικού εξερευνητή. Καθώς πλησιάζει το ηλιοβασίλεμα, κατευθύνεστε κατά μήκος του ποταμού προς το κέντρο με τα πόδια. Αύριο σας περιμένουν περισσότερα εκπληκτικά μέρη.


Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;