Η αιώνια διαμάχη των καλοφαγάδων: ζυμαρικά με μπόλικη σάλτσα ή αφράτη πίτσα; Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα αν δεν τα έχετε δοκιμάσει και τα δύο στην Ιταλία. Γνωρίστε την Κατάνια και τη Νάπολη, τις γενέτειρες πόλεις των πιο δημοφιλών πιάτων του κόσμου.

Κατάνια: φαγητό στο δρόμο με θέα στη θάλασσα

Οι Σικελοί είναι πολύ περήφανοι για την παραδοσιακή τους κουζίνα, γι’ αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε πιάτα που παρασκευάζονται ακόμα σύμφωνα με μεσαιωνικές συνταγές, όπως… Τυπικά ζυμαρικά Σικελίας. Εδώ, στους πρόποδες της Αίτνας, η πάστα και οι ντομάτες έγιναν αχώριστα. Είναι ενδιαφέρον ότι το χαρακτηριστικό νηματοειδές σχήμα των σπαγγέτι δεν είναι ιταλική εφεύρεση – πιθανότατα το έφεραν στο νησί οι Άραβες γύρω στον 8ο αιώνα.

Αυτό που οι Σικελοί αγαπούν περισσότερο από το φαγητό είναι η καλή διασκέδαση, και αυτό σημαίνει να τρώνε όλοι μαζί και να συζητούν έντονα. Για να φανταστείτε την Κατάνια, σκεφτείτε πάγκους στους δρόμους που μοσχομυρίζουν ψητά και τηγανητά θαλασσινά. Προσθέστε σε αυτό τα τραπέζια στα μικρά εστιατόρια που είναι καλυμμένα με κόκκινα και λευκά καρό τραπεζομάντηλα και τις χαρούμενες παρέες από καλοφαγάδες στις φωτισμένες πλατείες. Υπάρχουν επίσης πολλοί πάγκοι στην αγορά που πωλούν λαχανικά, φρούτα και ψάρια.

Πάστα στην Κατάνια: με λίγα λόγια…όνειρο

Αν και υπάρχουν θρύλοι για το φαγητό στο δρόμο στη Σικελία, υπάρχουν επίσης πολλά καλόγουστα μέρη. Η Κατάνια διαθέτει ένα πλήθος από παμπ και καφετέριες που σερβίρουν παραδοσιακά σικελικά πιάτα. Αναζητήστε το οικογενειακό De Fiore για σπιτικά ζυμαρικά ή το Fratelli Vittorio δίπλα στην ψαραγορά, με πρόσβαση στα φρέσκα θαλασσινά.

Η ποικιλία των πιάτων με βάση τα ζυμαρικά στη Σικελία μπορεί να σας ζαλίσει, γι’ αυτό σας έχουμε μερικές προτάσεις. Ξεκινήστε με το κλασικό, pasta alla Νorma (πάστα αλά Νόρμα) – ζυμαρικά (συνήθως ριγκατόνι ή σπαγγέτι) με σάλτσα ντομάτας, τηγανητές μελιτζάνες και ρικότα. Αυτό το πιάτο προέρχεται από την Κατάνια και το όνομά του παραπέμπει στο όνομα της πρωταγωνίστριας στην όπερα του Μπελίνι: Norma.

Για κάτι πιο πρωτότυπο, δοκιμάστε pasta con le sarde – ζυμαρικά με σαρδέλες. Αυτό το πιάτο εξακολουθεί να είναι καρυκευμένο με τον ίδιο τρόπο όπως συνήθιζαν να κάνουν οι Άραβες κάτοικοι της Σικελίας, με άγριο μάραθο, κουκουνάρι, σταφίδες, καβουρδισμένα αμύγδαλα και σαφράν.

Εξακολουθείτε να μην είστε ικανοποιημένοι; Μια καλή επιλογή στη Σικελία είναι πάντα τα ζυμαρικά με φρέσκα θαλασσινά, τα οποία μπορείτε να φάτε σχεδόν σε κάθε εστιατόριο. Δοκιμάστε σπαγγέτι al nero di sepia, ένα ιδιαίτερα αρωματικό πιάτο ζυμαρικών μαγειρεμένο με μελάνι καλαμαριού ή σουπιάς.

Νάπολη: ντομάτες από τον Βεζούβιο

Εδώ, στην καρδιά της Καμπανίας, γεννήθηκε το δεύτερο ιταλικό πιάτο που γνωρίζουμε και αγαπάμε. Η Pizza Napoletana (Πίτσα Ναπολετάνα), με τη χαρακτηριστική λεπτή βάση και τις αφράτες άκρες της, μετατρέπει τη συνηθισμένη ζύμη και τις ντομάτες σε μια πραγματική απόλαυση. Μόλις τη δοκιμάσετε, θα καταλάβετε γιατί αυτή η απλή συνταγή έχει κερδίσει τις καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ναπολιτάνικης πίτσας είναι το ζουμερό της περιεχόμενο, το υψηλής ποιότητας τυρί και το γεγονός ότι η πίτσα σερβίρεται ολόκληρη, έτοιμη να κοπεί στο πιάτο. Η νωπή υφή της ζύμης μπορεί να σας εκπλήξει, καθώς είναι πολύ διαφορετική από την πίτσα που σερβίρεται σε άλλες χώρες (και ακόμη και από την πίτσα που σερβίρεται σε άλλες περιοχές της Ιταλίας). Ωστόσο, σας επιτρέπει να εκτιμήσετε πλήρως τις γεύσεις των υπόλοιπων συστατικών: ντομάτα, μοτσαρέλα και ελαιόλαδο.

Μιλώντας για την ντομάτα, εκεί βρίσκεται το μυστικό της γεύσης. Η βάση της ναπολιτάνικης σάλτσας της πίτσας είναι η ποικιλία San Marzano, η οποία αναπτύσσεται στο εύφορο ηφαιστειακό έδαφος κάτω από τον Βεζούβιο. Μπορείτε να τη γευτείτε καλύτερα στις κλασικές συνταγές που σερβίρονται σε κάθε τοπική πιτσαρία: pizza margherita (σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, βασιλικός) και pizza marinara ( ντομάτα, ελαιόλαδο, ρίγανη, σκόρδο).

Πίτσα στη Νάπολη: κλασική ή τηγανητή

Στις ιστορικές πιτσαρίες, όπως η Da Michele ή η Sorbillo, μπορείτε να παρακολουθήσετε τους σεφ πίτσας (pizzaioli) να ζυμώνουν τη ζύμη με ακρίβεια, ώστε να έχει πάχος 3 χιλιοστά. Στη συνέχεια προσθέτουν τη σάλτσα και άλλα υλικά και ψήνουν την πίτσα σε ξυλόφουρνους. Σε θερμοκρασία σχεδόν 500°C, χρειάζεται λιγότερο από 2 λεπτά για να γίνει ελαφρώς τραγανή. Ευτυχώς, οι σεφ την αφήνουν να κρυώσει πριν φτάσει στο τραπέζι σας.

Αλλά η Νάπολη έχει και έναν ακόμη άσο στο μανίκι της. Αν προτιμάτε την τραγανή ζύμη, δοκιμάστε μια πίτσα που τηγανίζεται σε θερμοκρασία περίπου 175°C. Αυτή η τοπική σπεσιαλιτέ γεννήθηκε από ανάγκη, όταν η Ιταλία αντιμετώπισε έλλειψη ξύλου τον 20ό αιώνα. Η pizza fritta διαφέρει επίσης από την παραδοσιακή ναπολιτάνικη πίτσα στο ότι είναι γεμιστή – τις περισσότερες φορές με ρικότα, μοτσαρέλα ή σαλάμι, συνοδευόμενη, φυσικά, από ντομάτα.

Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε δει όλα τα είδη πίτσας και ότι η Νάπολη δεν θα σας εκπλήξει. Σε αυτή την περίπτωση, σας προτείνουμε μια επίσκεψη στην πιτσαρία Del Presidente – εδώ θα βρείτε έως και 40 διαφορετικές συνταγές! Συμπεριλαμβανομένων και κάποιων γλυκών συνταγών, όπως εκείνη με την Nutella ( μήπως πρόκειται για βλασφημία;).


Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;