Ο αέρας μυρίζει αλάτι και ψάρι τηγανιτό. Στη Βενετία, αρκεί να μυρίσετε τον αέρα για να καταλάβετε ότι η ιταλική κουζίνα είναι κάτι πολύ περισσότερο από νόστιμη πίτσα και θεϊκά ζυμαρικά! Βολευτείτε στη γόνδολα (ή στο κάθισμά σας) κι ελάτε μαζί μας σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στη “Serenissima”.

Απλότητα με τον τρόπο του ψαρά

Οι λάτρεις των θαλασσινών (frutti di mare) θα νιώσουν σαν ψάρια στο νερό σε μια βενετσιάνικη οστερία! Οι Βενετσιάνοι λατρεύουν τα moleche – τα τηγανητά καβούρια από τις λιμνοθάλασσες της περιοχής. Επίσης, στο τραπέζι υπάρχουν σουπιές μαγειρεμένες στο μελάνι τους (sepe col nero) ή καραβίδες που σερβίρονται με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (scampi alla veneziana). Για ένα απεριτίβο ή ένα ελαφρύ γεύμα, δοκιμάστε ένα δημοφιλές πιάτο από την περιοχή του Βένετο: κρεμώδης πολέντα με τραγανές γαρίδες (polenta e schie). Αν προτιμάτε να θαυμάζετε τα ψάρια και τα θαλασσινά μέσα στο νερό και όχι στο πιάτο σας, δοκιμάστε το βενετσιάνικο μοσχαρίσιο συκώτι μαγειρεμένο με κρεμμύδια (fegato alla veneziana) ή μία από τις πολλές ποικιλίες πολέντας ή ριζότο.

Η εμβληματική γεύση της Βενετίας: κρέμα μπακαλιάρου

Εστιατόριο: Baccalà Veneto
Δ/νση: Sotoportego dei do Mori, 414

Η σχέση μεταξύ του μπακαλιάρου και της Βενετίας χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και με την πάροδο των αιώνων οι ντόπιοι τελειοποίησαν τις μεθόδους επεξεργασίας και συντήρησης αυτού του εξαιρετικά ανθεκτικού ψαριού. Ο περίφημος μπακαλιάρος, ή αποξηραμένος μπακαλιάρος σε μορφή κρέμας, θα πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα στη γαστρονομική λίστα κάθε εξερευνητή των βενετσιάνικων γεύσεων που σέβεται τον εαυτό του.

Το Baccalà Veneto βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Βενετίας, κοντά στη γέφυρα Ριάλτο. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που ιδρύθηκε το 2019 από τον Πάολο και τους γιους του Εντοάρντο και Λορέντσο, συνεχίζοντας τη δραστηριότητα του παππού Έττορε που την είχε ξεκινήσει πριν από 80 χρόνια. Η οικογένεια καλλιεργεί την παραδοσιακή συνταγή για εξαιρετικά κρεμώδη μπακαλιάρο, που παρασκευάζεται χωρίς την προσθήκη γάλακτος ή αλευριού. Αυτό τον καθιστά ιδανικό για άτομα με κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη λακτόζη. Το κατάστημα στο χώρο προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από τυπικά βενετσιάνικα προϊόντα και μπακαλιάρο που παρασκευάζεται με πολλούς νόστιμους τρόπους.

Βιολογικά ιταλικά τάπας

Εστιατόριο: SEPA
Δ/νση: Calle de la Bissa, 5482

Το Sepa είναι ένα μέρος που δεν μπορείτε να προσπεράσετε αδιάφορα. Όπως εγγυάται η φιλοσοφία αυτού του χώρου, τα επιλεγμένα και καλύτερα υλικά είναι μόνο μία από τις συνιστώσες της προσέγγισης της υπεύθυνης κουζίνας. Η μαγειρική ηθική είναι επίσης σημαντική εδώ, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις σύγχρονες και οικολογικές λύσεις. 

Στην καθημερινή εξυπηρέτηση, το Sepa εστιάζει στη μείωση του πλαστικού στη Βενετία, χρησιμοποιώντας φιλτραρισμένο νερό και πιάτα από ίνες καλαμποκιού, γεγονός που μειώνει σημαντικά τις καθημερινές εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα. Ένας μικροσκοπικός, ζεστός, πάντα γεμάτος κόσμο εσωτερικός χώρος προσκαλεί τους περαστικούς να δοκιμάσουν αυθεντική βενετσιάνικη κουζίνα, ειδικά τα τσικέτι (cicchetti), χαρακτηριστικό έδεσμα της πόλης, η καλύτερη εκδοχή του οποίου λέγεται ότι είναι αυτή  με ψάρι ή θαλασσινά.

Cicchetti © shutterstock
Cicchetti © shutterstock

Κοσέρ συμβουλές στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης

Εστιατόριο: Ba Ghetto Ristorante Kosher
Δ/νση: Cannaregio, 2873/c

Ένα ενδιαφέρον σημείο στο χάρτη της Βενετίας είναι το εστιατόριο Ba’Ghetto Ristorante, Κοσέρ εστιατόριο. Το πρώτο εστιατόριο είχε ανοίξει στη Ρώμη, όπου ήταν από την αρχή πολύ δημοφιλές, εν μέρει χάρη στον κοσέρ χαρακτήρα του. Δεν είναι περίεργο ότι ακολούθησαν κι άλλα εστιατόρια Ba’Ghetto στο Μιλάνο, τη Φλωρεντία και τη Βενετία – στο κέντρο του ιστορικού βενετσιάνικου γκέτο.

Μόνιμοι κάτοικοιι και τουρίστες έχουν ερωτευτεί αυτό το μέρος για τη νόστιμη κουζίνα του, όπου συναντιούνται οι γεύσεις τριών πολιτισμών: Ρωμαϊκού, Εβραϊκού και Αραβικού. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η ζεστή ιταλική ατμόσφαιρα που την ερωτεύεσαι αμέσως. Το εποχιακό μενού, οι καινοτόμες συνταγές, η κομψή παρουσίαση, το ευρύχωρο εσωτερικό και η επαγγελματική εξυπηρέτηση θα σας κάνουν να επιστρέφετε για περισσότερα. Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι η ταπεινή αγκινάρα (carciofo), η οποία εντυπωσιάζει σχεδόν κάθε πελάτη.

Sprawdź, na jakie atrakcje w Wenecji bilety kupisz online

Giro dei Bacari – δείτε τη Βενετία με έναν τρόπο ασυνήθιστο

Υπάρχει ένας τρόπος να συνδυάσετε την εξερεύνηση της πόλης που επιπλέει στο νερό δοκιμάζοντας την τοπική κουζίνα και βιώνοντας την κοινωνική ζωή με φτηνό και εξαιρετικά πολύχρωμο τρόπο. Είναι η περιπλάνηση ανάμεσα στα πολυάριθμα βενετσιάνικα μπαρ, τα μπακαρί όπου σερβίρονται φτηνά κρασιά χύμα (ombra de vin) και σνακ (cicchetti). Αυτές οι μικρές βενετσιάνικες οστερίες χαρακτηρίζονται από οικογενειακή ατμόσφαιρα και χαμηλές τιμές. 

Το βενετσιάνικο Giro dei Bacari έχει μακρά παράδοση και, σύμφωνα με το λαϊκό θρύλο, εφευρέθηκε από έναν γονδολιέρη, ο οποίος, δοκιμάζοντας το νέο κρασί, φέρεται να αναφώνησε “xe just vin de bàcaro!”, που σημαίνει “πολύ καλό κρασί!”. Έκτοτε, η περιήγηση στα bàcaro έχει πάρει τη μορφή τόσο ξεναγήσεων επ’ αμοιβή όσο και αυθόρμητων πρωτοβουλιών από απλούς πολίτες. Το μοίρασμα φαγητού και ποτού έχει γίνει σύμβολο των βενετσιάνικων δρόμων, οι οποίοι είναι συχνά πιο πολυσύχναστοι και παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά το σκοτάδ,ι από τους κεντρικούς δρόμους της παλιάς πόλης.

Crostini © shutterstock
 Crostini © shutterstock

Ένα ποτήρι κρασί χύμα κοστίζει €1 και τα σνακ κυμαίνονται από €1 έως €4. Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνθέσετε ένα πιάτο βενετσιάνικα τάπας (μην κάνετε την ισπανική αναλογία δημόσια!) και να καταλήξετε με ένα λογαριασμό €10. Ο ανταγωνισμός για τα καλύτερα cicchetti στη Βενετία είναι έντονος, καθώς αυτά τα νόστιμα σνακ σερβίρονται σε όλη την πόλη. Μερικά από τα πιο δημοφιλή cicchetti είναι τα εξής:

  • crostini –  κομμάτια μπαγκέτας σε μορφή σάντουιτς με διάφορες γαρνιτούρες,
  • tramezzini – φέτες ψωμιού από αλεύρι σίτου με γαρνιτούρες,
  • panini – σάντουιτς συνήθως από ciabatta με προσθήκη κρέατος,
  • polpette – κεφτεδάκια τηγανητά από κρέας, τόνο, τυρί ή πατάτες.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος γρήγορου φαγητού δεν προορίζεται μόνο για τουρίστες. Τα cicchetti είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους ντόπιους, αποτελούν ουσιαστικό μέρος της βενετσιάνικης κουλτούρας και οι Βενετσιάνοι που τρώνε cicchetti ενώ συναναστρέφονται φίλους και οικογένεια αποτελούν δημοφιλές μέρος του αστικού τοπίου. Αυτά τα σνακ καταναλώνονται συχνότερα ως συνοδευτικό του απεριτίβο πριν από το δείπνο.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη Βενετία; Δείτε το άρθρο μας για τα θαλάσσια λεωφορεία στη Βενετία.

Πού να φάτε τα καλύτερα τσικέτι;

  1. Il Santo Bevitore – χαρακτηριστικά, αυτό το bacaro δεν σερβίρει κρασί, αλλά έως και 20 μπύρες βαρελίσιες, συμπεριλαμβανομένης καλής χειροποίητης μπίρας από τη Λομβαρδία.
  2. All’ Arco – κοντά στη γέφυρα Ριάλτο, σε ένα λαβύρινθο από στενά δρομάκια, υπάρχει ένα μικρό μπαρ με τρύπες στον τοίχο. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με σπεσιαλιτέ όπως sarde in saor (τηγανητές σαρδέλες μαριναρισμένες σε ξύδι και μαγειρεμένες με κουκουνάρια, σταφίδες και κρεμμύδια) και baccalà mantecato (παστός μπακαλιάρος μαγειρεμένος σε κρεμώδες γάλα).
  3. Bacareto da lele – ένα παλιό σνακ μπαρ στη γνωστή λαϊκή συνοικία Santa Croce. Εδώ μπορείτε να φάτε ένα από τα φθηνότερα πανίνι της πόλης και να πιείτε βενετσιάνικο κρασί παρέα με πολλούς φοιτητές.
  4. Cantina Do Mori – το παλαιότερο μπακαρό στη Βενετία. Το εστιατόριο έχει παράδοση πάνω από 550 χρόνια και είναι διάσημο σε όλη την πόλη για τη διακόσμησή του – το ταβάνι των σκοτεινών δωματίων είναι διακοσμημένο με δεκάδες χάλκινα δοχεία. Σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο, ο διάσημος Καζανάβα έκανε εδώ τις ερωτικές του κατακτήσεις. Αξίζει να ζήσετε μια γαστρονομική περιπέτεια εδώ, συνοδευόμενη από ένα πιάτο baccalà mantecato και ένα ποτήρι υπέροχο κρασί από το Βένετο.
  5. Al Parlamento – Μια μικρή οστερία με διακόσμηση παλιού καραβιού, που βρίσκεται σε όμορφη τοποθεσία, συγκεκριμένα πάνω από ένα βενετσιάνικο κανάλι. Είναι γεμάτο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα, σνακ ή απλά για έναν καφέ. Παραγγείλετε οπωσδήποτε το taglieri, μια πιατέλα με κρέατα και τυριά.

Σπιτικά ζυμαρικά και ψάρια από τη λιμνοθάλασσα

Το Μπουράνο είναι ένα νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, διάσημο για τα πολύχρωμα σπίτια του. Εκεί ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 η οικογενειακή επιχείρηση Trattoria Al Gatto Nero – ένα απλό εστιατόριο με θαλασσιά πρόσοψη που σερβίρει θαλασσινά κατευθείαν από τη λιμνοθάλασσα και σπιτικά ζυμαρικά. Οι έμπειροι σεφ σερβίρουν μια μεγάλη ποικιλία πιάτων, όπως το διάσημο ριζότο di gò alla buranella ή τα ταλιολίνι alla granseola. Με το πέρασμα των χρόνων, το εστιατόριο έχει αποκτήσει τη φήμη ενός χώρου όπου τα αρώματα των φρέσκων ψαριών, θαλασσινών, βοτάνων και μπαχαρικών αναμειγνύονται με εποχιακά και βιολογικά προϊόντα από τα γειτονικά νησιά της λιμνοθάλασσας. Όλα τα ζυμαρικά και τα επιδόρπια παρασκευάζονται στο χώρο του εστιατορίου σύμφωνα με τις σπιτικές συνταγές.


Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;