Η Γερμανία μπορεί να χαρακτηριστεί ως η "πρωτεύουσα των παραμυθιών". Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 20.000 κάστρα στη Γερμανία. Διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, αρκετά από αυτά μοιάζουν παραμυθένια, διατηρούνται σε σχεδόν άριστη κατάσταση, ενώ κάποια άλλα από αυτά φέρουν με περηφάνια τα ίχνη του χρόνου και τον απόηχο των μοναδικών ιστοριών τους.

Στο ερώτημα “ποια από αυτά πρέπει να δείτε;” Θα ήθελα να απαντήσω – “όλα”. Παρακάτω παρουσιάζονται τέσσερις μοναδικές και ιδιαίτερα παραμυθένιες προτάσεις, τις οποίες αξίζει να επισκεφθείτε αν και λόγω του εμπνευσμένου περιβάλλοντός τους, των επιπρόσθετων αξιοθέατων ή των φιλικών κατοίκων τους.

Κάστρο Μόιλαντ – όμορφος τόπος

Το Κάστρο Μόιλαντ βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης Κλέβε στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μόλις 7 χιλιόμετρα από τα γερμανο-ολλανδικά σύνορα. Η εγγύτητα των δύο αυτών περιοχών αποδεικνύεται από το ίδιο το όνομα του κάστρου, που προέρχεται από την ολλανδική λέξη “mooiland” που σημαίνει “όμορφη χώρα”. Γιατί αξίζει να το επισκεφθείτε;

Το Κάστρο Μόιλαντ δεν είναι μόνο ένα όμορφο ιστορικό φρούριο και ένα καλαίσθητο μέσο παρουσίασης της περιοχής – εδώ βρίσκεται ένα διάσημο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, που περιλαμβάνει συλλογές έργων τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και τη μεγαλύτερη συλλογή έργων στον κόσμο (σχεδόν 6.000 εκθέματα) του διάσημου Γερμανού καλλιτέχνη Γιόζεφ Μπόις.

Zamek Moyland © Dominik Ketz/Tourismus NRW
© Dominik Ketz/Tourismus NRW

Ιδιαίτερο αξιοθέατο είναι το πάρκο γύρω από το Κάστρο, στο οποίο κυριαρχούν μπαρόκ στοιχεία όπως τάφροι και δρομάκια, ενώ η περιοχή αποτελεί συνδυασμό αρχιτεκτονικού κήπου, κήπου με γλυπτά και βοτανικού κήπου – το 2016 φυτεύτηκαν 530 ποικιλίες ορτανσιών σε διάφορα σημεία του πάρκου. Χάρη στην ανοικοδόμηση από τον 19ο αιώνα, το Κάστρο Μόιλαντ διαθέτει έναν μοναδικό νεογοτθικό χαρακτήρα, ενώ διατηρεί σε μεγάλο βαθμό ένα μπαρόκ εσωτερικό.

Neues Palais w Parku Sanssouci © DZT/Florian Trykowski
© DZT/Florian Trykowski

Ανάκτορο Σανσουσί – το μαργαριτάρι του Πότσνταμ

Το Πότσνταμ, η πρωτεύουσα του Βρανδεμβούργου που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, είναι γεμάτο με αξιόλογα μνημεία και είναι ένα εξελιγμένο αστικό, πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο. Ένα από τα πιο δημοφιλή και όμορφα μέρη για το οποίο φημίζεται το Πότσνταμ είναι το πάρκο και το συγκρότημα ανακτόρων Σανσουσί, που αγαπήθηκε από τον βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκο Β’ τον Μέγα.

Η αρχή της δημιουργίας αυτού του πανέμορφου συγκροτήματος χρονολογείται από το 1744, όταν ο Φρειδερίκος Β’ ο Μέγας αποφάσισε να κατασκευάσει κλιμακωτούς κήπους στις νότιες πλαγιές του λόφου Μπόρνστεντ. Μετά τη δημιουργία των όμορφων κήπων, ο βασιλιάς θέλησε να χτίσει ένα ανάκτορο σε αυτήν την περιοχή.

Wnętrza Pałacu Sanssouci © DZT/Florian Trykowski
© DZT/Florian Trykowski

Είναι ενδιαφέρον ότι ο ίδιος ο Φρειδερίκος Β’ ο Μέγας σχεδίασε το πρώτο σχέδιο της κατοικίας που θα χτιζόταν εδώ. Ο βασιλιάς ανέθεσε την κατασκευή ενός μονώροφου, όχι ιδιαίτερα εκτεταμένου κτιρίου, το οποίο προοριζόταν μόνο για θερινή κατοικία. Η κατοικία, η οποία βρισκόταν στο ανατολικό τμήμα του πάρκου, επρόκειτο να προσφέρει στον Φρίντερικ και στους καλεσμένους του ένα τέλειο μέρος για να χαλαρώσουν και να επιδοθούν στα καλλιτεχνικά τους πάθη – εξ ου και το όνομά της “sans souci”, που σημαίνει “χωρίς έγνοιες”.

Tarasy Pałacu Sanssouci © DZT/Jens Wegener
© DZT/Jens Wegener

Σήμερα, το Ανάκτορο και το Πάρκο Σανσουσί τα επισκέπτονται πλήθος τουριστών από όλο τον κόσμο. Ανήκει σε μια ομάδα ανακτόρων και πάρκων στο Πότσνταμ και στο Βερολίνο, το Κάστρο Σανσουσί και το 1990 εγγράφηκε στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η προσοχή εφιστάται όχι μόνο στη μοναδική αρχιτεκτονική των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων, της οποίας το ιδιαίτερο στυλ έχει περιγραφεί ως ροκοκό του Φρειδερίκου, αλλά και στον όμορφο ιστορικό περιβάλλοντα χώρο.

Το Πάρκο Σανσουσί καλύπτει μια έκταση 298 εκταρίων και είναι ένα αξιοθέατο για την εξερεύνηση του οποίου αξίζει να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα. Εκτός από τα προαναφερθέντα ανάκτορα, υπάρχουν πολλά άλλα ιστορικά κτίρια στο πάρκο που αξίζει να δείτε, όπως η Εκκλησία της Ειρήνης, τα Ρωμαϊκά Λουτρά, ο Νέος Πορτοκαλεώνας και ο τάφος του ίδιου του Φρειδερίκου Β’ του Μεγάλου.

Το Κάστρο της Χαϊδελβέργης και το μεγαλύτερο βαρέλι κρασιού στον κόσμο

Το Κάστρο της Χαϊδελβέργης είναι διάσημο για τη μοναδική του τοποθεσία. Το φρούριο από κόκκινο ψαμμίτη, χτισμένο στη βόρεια πλαγιά του λόφου Κένιχστουλ και περιτριγυρισμένο από δάση, είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Και μόνο το να φτάσετε στο κάστρο είναι ένα πραγματικό αξιοθέατο – μπορείτε να ανεβείτε 303 σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή ή να πάρετε τον ορεινό σιδηρόδρομο.

Heidelberg - widok na miasto i zamek © DZT/Francesco Carovillano
© DZT/Francesco Carovillano

Το Κάστρο της Χαϊδελβέργης αξίζει να το δείτε κυρίως λόγω του αναγεννησιακού του χαρακτήρα και των πρόσθετων αξιοθέατων που βρίσκονται στους χώρους του. Η αναγεννησιακή ανοικοδόμηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με πολύ μεράκι και μεγαλοπρέπεια – μπορείτε ακόμη και σήμερα να θαυμάσετε εδώ υπέροχα γλυπτά, προσόψεις και διακοσμήσεις – αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα. Τα ημιτελή τμήματα του κάστρου, για παράδειγμα θραύσματα δαπέδων θαλάμων, τα οποία μπορείτε να βρείτε στις βεράντες του κήπου, αποτελούν επίσης ένα τουριστικό αξιοθέατο που προσδίδει στο φρούριο έναν μοναδικό χαρακτήρα.

Fasada zamku w Heidelbergu © DZT/Florian Trykowski
© DZT/Florian Trykowski

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το Κάστρο της Χαϊδελβέργης είχε αρκετές άτυχες στιγμές στην ιστορία του. Το φρούριο υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια των πολέμων στα τέλη του 17ου αιώνα και μετά από πρόχειρες επισκευές κάηκε σχεδόν ολοσχερώς, καθώς χτυπήθηκε δύο φορές από κεραυνό. Τον 19ο αιώνα, ένα μέρος των ερειπίων ανοικοδομήθηκε και τα υπόλοιπα μη ανακαινισμένα κομμάτια ενσωματώθηκαν στο κτίσμα, το κάστρο και οι περίφημοι ημιτελείς κήποι που το περιβάλλουν – το Hortus Palatinu, έγιναν σύμβολο του γερμανικού Ρομαντισμού.

Zamek w Heidelbergu © DZT/Francesco Carovillano
© DZT/Francesco Carovillano

Κάστρο Μέσπελμπρουν – ένα παραμύθι πάνω στο νερό

Στη γραφική Βαυαρία, στα περίχωρα της πόλης Μέσπελμπρουν, μπορείτε να δείτε το Kάστρο Μέσπελμπρουν, το οποίο μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι, χτισμένο πάνω στο νερό. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των πολέμων, χάρη στην κάπως κρυμμένη τοποθεσία του, το κάστρο έμεινε σχεδόν άθικτο και διατηρεί μέχρι σήμερα την αρχική του αναγεννησιακή ομορφιά.

Η δημοτικότητα του κάστρου αυξήθηκε επίσης από τη … συμμετοχή του στις ταινίες. Το 1957, το Κάστρο Μέσπελμπρουν ήταν μία από τις τοποθεσίες γυρισμάτων της γερμανικής ταινίας “Das Wirtshaus im Spessart” (“Το πανδοχείο του Spessart”, 1958), που βασίστηκε σε μυθιστόρημα του Wilhelm Hauff.

Zamek Mespelbrunn © iStock
Zamek Mespelbrunn © iStock

Είναι ενδιαφέρον ότι το Κάστρο Μέσπελμπρουν ανήκει στην οικογένεια Echter από το 1412, η οποία εξακολουθεί να ζει στη νότια πτέρυγά του. Το βόρειο τμήμα του κτιρίου κατέστη επισκέψιμο λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


FAQ

Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;