Μεταξύ των αναγνωστών μας, υπάρχουν σίγουρα κι εκείνοι που αναζητούν λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς για τα ταξίδια τους. Αυτούς που τους επιτρέπουν να βγουν από το σπίτι, να κάνουν ένα διάλειμμα από τη φασαρία του πολιτισμού και να μπορέσουν να απολαύσουν την ηρεμία. Εμείς ετοιμάσαμε για εσάς μια λίστα με τα πιο "διάσημα" απομονωμένα μέρη της Γης. Η προσέγγισή τους δεν είναι και η πιο εύκολη και μπορεί να αποτελέσει ταξιδιωτική πρόκληση, αλλά αποτελεί και έναν λόγο για να είστε περήφανοι.

Τριστάν ντα Κούνια
Τριστάν ντα Κούνια © iStock

Τριστάν ντα Κούνια

Το νησί Τριστάν ντα Κούνια (Tristan da Cunha) είναι μέρος ενός αρχιπελάγους που βρίσκεται στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό και είναι γνωστό ως ένα από τα πιο απομονωμένα, μα κατοικημένα νησιά στον κόσμο. Αυτό το μικρό κομμάτι γης απέχει περισσότερο από 2.800 χιλιόμετρα από τη Νότια Αφρική (Κέιπ Τάουν) και η πλησιέστερη συνοικία είναι η Αγία Ελένη (περίπου 2.400 χιλιόμετρα). Το Τριστάν ντα Κούνια έχει πληθυσμό περίπου 270 κατοίκους και διαθέτει σχολείο, μουσείο, ταχυδρομείο, πισίνα, καφετέρια και παμπ στο νησί. Η πρόσβαση στο νησί δεν είναι εύκολη και η διαμονή εκεί πρέπει μάλλον να θεωρηθεί μακροπρόθεσμη. Μια φορά το χρόνο, το νησί το επισκέπτεται ένα φορτηγό και επιβατηγό πλοίο και ένα ερευνητικό πλοίο. Κάθε δεύτερο μήνα μπορείτε επίσης να φτάσετε εκεί με αλιευτικά σκάφη.

Νησί του Πάσχα

Η Ράπα Νούι, που βρίσκεται εξίσου μακριά από άλλες χώρες, είναι ασύγκριτα πιο δημοφιλής στους τουρίστες από την Τριστάν ντε Κούνια, και σε αντίθεση με την απομόνωση του Ατλαντικού, μπορεί να προσεγγιστεί με αεροπλάνο. Το νησί ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν 300 χρόνια το Πάσχα (εξ ου και το όνομά του) και είναι διάσημο για τα 887 μυστηριώδη πέτρινα αγάλματα Μοάι. Όλα τα κεφάλια κοιτούν με την πλάτη προς τη θάλασσα και τα μεγαλύτερα από αυτά ζυγίζουν αρκετές δεκάδες τόνους. Ένα τέτοιο άγαλμα μπορεί να χρειαστεί έως και 500 χρόνια για να κατασκευαστεί! Το μοναδικό αεροδρόμιο του νησιού ήταν κάποτε εναλλακτικό σημείο προσγείωσης διαστημικών λεωφορείων.

Νησί του Πάσχα
Νησί του Πάσχα © iStock

Νήσος Πίτκερν

Βρίσκεται στη θερμότερη ζώνη του Ειρηνικού, το μικροσκοπικό νησί με λίγες μόνο δεκάδες κατοίκους δεν είναι τόσο απομονωμένο όσο τα μέρη που περιγράφηκαν προηγουμένως. Τα πλησιέστερα νησιά δεν απέχουν περισσότερο από χίλια χιλιόμετρα. Ωστόσο, το Πίτκερν είναι γνωστό ως το μέρος όπου εγκαταστάθηκαν οι στασιαστές από το βρετανικό πλοίο Μπάουντι και οι σημερινοί κάτοικοι αυτού του τόπου είναι απόγονοί τους. Λέγεται ότι φημίζεται για τα πιο γαλαζοπράσινα νερά στον κόσμο και καυχιέται ότι είναι το καταφύγιο του σκοτεινού ουρανού. Δεν υπάρχουν άλλα αντικείμενα που εκπέμπουν φως γύρω του, γεγονός που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να θαυμάσετε τους πλανήτες και τα αστέρια. Οι κάτοικοι προσκαλούν τους ανθρώπους σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο εδώ και πολύ καιρό – όποιος μετακομίσει μονίμως εκεί θα λάβει ένα έτοιμο σπίτι. Δυστυχώς, το μέρος αυτό δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την ευοίωνη ιστορία του και το παρελθόν του αποθαρρύνει τη μόνιμη εγκατάσταση.

Αλέρτ, Νούναβουτ, Καναδάς

Το Αλέρτ είναι ένα μικροσκοπικό χωριό στον πάγο, μόλις 800 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο. Θεωρείται το βορειότερο μόνιμα κατοικημένο μέρος του πλανήτη. Το πλησιέστερο κατοικημένο μέρος απέχει περισσότερο από 2000 χιλιόμετρα! Ο οικισμός διαθέτει μια στρατιωτική βάση, έναν μετεωρολογικό σταθμό και τα βορειότερα αεροδρόμια στον κόσμο. Το 2019, έσπασε το τοπικό ρεκόρ θερμοκρασίας – 21 βαθμοί στη σκιά περισσότερο. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Λα Ρινκονάδα, Περού

Η Λα Ρινκονάδα, μια μικρή πόλη ορυχείων, βρίσκεται πάνω από 5.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θεωρείται η πόλη που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο. Χτίστηκε κοντά σε έναν παγετώνα που δεν λιώνει ποτέ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο να φτάσει κανείς στην πόλη – μόνο στενά μονοπάτια και ύπουλοι, ανεμοδαρμένοι ορεινοί δρόμοι οδηγούν σε αυτήν. Υπάρχει ένα χρυσωρυχείο στο χώρο, αλλά δεν είναι αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά οι κάτοικοι. Λόγω της θέσης της πόλης, έγιναν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Γνωρίζουμε ότι ο μέσος όρος ζωής εδώ είναι πολύ μικρότερος από ό,τι σε άλλα μέρη της γης και είναι περίπου 55 χρόνια. Όλα αυτά εξαιτίας της υπερπίεσης που προκαλείται από το μεγάλο υψόμετρο.

Λα Ρινκονάδα, Περού
Λα Ρινκονάδα, Περού © iStock

Ανταρκτική

Właściwie dowolny punkt na tym odizolowanym i niegościnnym kontynencie jest ucieczką od cywilizacji. Doliny McMurdo to miejsce o bardzo niskiej wilgotności, a w związku z tym najbardziej suche na świecie. Na jej wschodnim obszarze roczne opady deszczu są porównywalne do tych na Saharze! Aby spędzić nieco czasu na Antarktydzie, najlepiej zostać badaczem, polarnikiem lub sławnym podróżnikiem. Nie oznacza to jednak, że nie da się tu dotrzeć jako turysta. Można skorzystać ze statków wycieczkowych, prywatnych jachtów lub samolotów. Niestety koszty takiej podróży są dość wysokie.

Antarktyda © iStock
Ανταρκτική © iStock

Motuo County, Θιβέτ, Κίνα

Η συγκεκριμένη περιοχή περιγράφεται ως η τελευταία περιοχή στην Κίνα χωρίς δρόμο που οδηγεί σε αυτήν. Βρίσκεται εντός του κινεζικού Θιβέτ στις νότιες πλαγιές του ανατολικού τμήματος των Ιμαλαΐων. Υπάρχουν πολλοί συναρπαστικοί θρύλοι που σχετίζονται με αυτό το μέρος. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, αυτό το απίστευτα όμορφο μέρος προστατεύεται από τους θεούς. Και μπορεί να υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες να κατασκευαστεί ένας βατός δρόμος προς το Motuo έχουν καταλήξει σε αποτυχία. Κάθε φορά, οι βροχές, η λάσπη και οι χιονοστιβάδες καθιστούσαν αδύνατη την έναρξη ή την ολοκλήρωση των εργασιών. Ως εκ τούτου, για να μπορέσετε να φτάσετε σε αυτό το μέρος, πρέπει να περιμένετε δύσκολη και εξαντλητική πεζοπορία και αναρρίχηση. Η ανταμοιβή είναι μια πανέμορφη θέα, η επικοινωνία με τη φύση και μια μικρή πιθανότητα για πλήθος κόσμου 😉.

Ittoqqortoormiit, Γροιλανδία

Το Ittoqqortoormiit βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Ισλανδία, και παρ’ όλα αυτά είναι στην άκρη του κόσμου, δηλαδή στην ανατολική ακτή του μεγαλύτερου νησιού της Γης, που κατοικείται από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους – τη Γροιλανδία. Είναι η πιο δυσπρόσιτη πόλη σε αυτή την περιοχή. Μπορείτε να φτάσετε εκεί μόνο με ελικόπτερο ή για λίγους μήνες το χρόνο με πλοίο.

Ακρωτήριο Γιορκ, Αυστραλία

Αυτό το μέρος είναι το βορειότερο σημείο της Αυστραλίας. Μπορούμε να υπολογίζουμε σε ένα απομακρυσμένο ισημερινό κλίμα εδώ. Λίγοι άνθρωποι ζουν σε αυτές τις βαλτώδεις περιοχές, και αν υπάρχουν, είναι κυρίως Αβορίγινες. Για να μπορέσετε να βγάλετε μια αναμνηστική φωτογραφία με μια ταμπέλα που σηματοδοτεί το τέλος της Αυστραλίας, πρέπει να ανεβείτε ένα βραχώδες και ορεινό μονοπάτι. Με τη σειρά του, αυτό το μονοπάτι μπορεί να προσεγγιστεί μόνο με αυτοκίνητο, διασχίζοντας χαλικόδρομους και τροπικά δάση.

Przylądek Jork, Australia © iStock
Ακρωτήριο Γιορκ, Αυστραλία © iStock

Νησιά Κεργκελέν

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, το αρχιπέλαγος είναι τόσο απομονωμένο όσο και το Τριστάν ντα Κούνια, αλλά σε αντίθεση με το αντίστοιχο του Ατλαντικού, δεν έχει καθόλου μόνιμους κατοίκους. Μόνο επιστήμονες και… πιγκουίνοι κατοικούν εδώ. Ολόκληρο το αρχιπέλαγος ανήκει στη Γαλλία και αποτελεί μέρος των Γαλλικών Νότιων και Ανταρκτικών Εδαφών. Μπορείτε να φτάσετε εδώ μια φορά κάθε τρεις μήνες, όταν ένα πλοίο με προμήθειες για τους ερευνητές έρχεται στις ακτές.

Wyspy Kerguelena © iStock
Νησιά Κεργκελέν © iStock

FAQ

Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;