Όταν ακούμε «Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», σκεφτόμαστε «Ντουμπάι». Η πρωτεύουσα της χώρας, όμως, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Το Άμπου Ντάμπι προσελκύει τουρίστες συνδυάζοντας την αραβική κουλτούρα με την εντυπωσιακή αίγλη.

Αν και μικρότερο από το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι είναι μια εντυπωσιακή μητρόπολη – μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την πρωτεύουσα μιας πολύ πλούσιας χώρας. Αξίζει, όμως, να επισκεφθείτε αυτήν την πόλη του 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων; Οπωσδήποτε! Ανακαλύψτε 5 από τους πολλούς λόγους που την κάνουν τον ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή.

1. Το Μεγάλο Τζαμί του Σεΐχη Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχαγιάν

Παρόλο που φαίνεται ότι η εποχή της μεγαλειώδους αρχιτεκτονικής θρησκευτικών οικοδομημάτων έχει ξεπεραστεί προ πολλού, η σύγχρονη εποχή έχει να παρουσιάσει έργα που είναι το ίδιο εντυπωσιακά. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ο ναός στο Άμπου Ντάμπι, που το μέγεθός του προκαλεί δέος και η αρχιτεκτονική του θαυμασμό. Το Μεγάλο Τζαμί του Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχαγιάν ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2007 και, δικαιολογώντας το όνομά του, είναι πραγματικά μεγαλειώδες. Μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 40.000 πιστούς και είναι ανοιχτό για μη μουσουλμάνους επισκέπτες.

Κοιτάζοντάς το απ’ έξω, το όλο οικοδόμημα είναι ολόλευκο και επιβλητικό σε μέγεθος (48 στρέμματα!). Η διακόσμηση στο εσωτερικό του κόβει την ανάσα, με βασικά στοιχεία το μεγαλύτερο (πιθανών) χαλί στον κόσμο και τον τρίτο σε μέγεθος πολυέλαιο. Εκτός από εξαιρετικό παράδειγμα της σύγχρονης ισλαμικής αρχιτεκτονικής, το τζαμί αποτελεί επίσης σημείο-ορόσημο της πολιτικής ιστορίας της περιοχής. Πρόκειται για την τελευταία κατοικία του Σεΐχη Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχαγιάν, του πρώτου προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

© Shutterstock

2. Το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι

Ναι, είναι αλήθεια. Όταν επισκεφθείτε το Άμπου Ντάμπι, μπορείτε να δείτε το Λούβρο. Κατά κάποιον τρόπο, βέβαια. Όπως και το αντίστοιχο του Παρισιού, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι είναι ένα μουσείο τέχνης – αλλά με εντελώς σύγχρονη αρχιτεκτονική. Άρα γιατί να λέγεται «Λούβρο»; Το όνομα είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας, που επιτρέπει στο αραβικό μουσείο να χρησιμοποιεί την επωνυμία. Για μια αρκετά σεβαστή αμοιβή, βέβαια. Η άδεια για τη χρήση του ονόματος από μόνη της κοστίζει 400 εκατομμύρια ευρώ και η συμφωνία περιλαμβάνει αρκετά πρόσθετα έξοδα.

Παρόλο που το αρχικό σχέδιο φαινόταν αμφιλεγόμενο, το μουσείο αποτελεί πλέον ένα στολίδι τέχνης για ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Με χώρους εκθεμάτων πάνω από 8.000 τ.μ., το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι παρουσιάζει έργα τέχνης τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων έργων που παραχωρούνται προσωρινά από το Λούβρο του Παρισιού.

© Shutterstock

3. . Ferrari World στο Άμπου Ντάμπι

Εξαιρετική τέχνη, αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα… και δεν σταματάμε εκεί. Το Άμπου Ντάμπι έχει πολλά να προσφέρει στους λάτρεις της διασκέδασης με δραστηριότητες και των έντονων συγκινήσεων. Όπως το Θεματικό Πάρκο της Ferrari στο Άμπου Ντάμπι, το πρώτο θεματικό πάρκο που είναι αφιερωμένο στην ιταλική μάρκα αυτοκινήτων.
Μιας και μιλάμε για Ferrari, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ταχύτητα. Την υψηλή ταχύτητα! Σε αυτό το πάρκο θα βρείτε τη Formula Rossa, το πιο γρήγορο ρόλερ κόστερ στον κόσμο που πιάνει ταχύτητα 240 χλμ./ώρα! Αν προτιμάτε πιο χαλαρές βόλτες, υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές. Κοντά στο θεματικό πάρκο βρίσκεται η πίστα Yas Marina Circuit, όπου διεξάγονται αγώνες της Φόρμουλα 1 από το 2009.

4. Πάρκο Μαγκρόβιου Δάσους στο Τζουμπάιλ

Αν και η Αραβική Χερσόνησος δεν φημίζεται για τα δάση της, το Άμπου Ντάμπι μπορεί να σας εκπλήξει από αυτήν την άποψη. Έχει ένα σπάνιο μαγκρόβιο, παραθαλάσσιο δάσος πλημμυρισμένο από τα κρυστάλλινα νερά της Αραβικής Θάλασσας. Μπορείτε να κάνετε βόλτα σε αυτό το δάσος περπατώντας στις ξύλινες γέφυρες που έχουν κατασκευαστεί πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Μια χαλαρή βόλτα σε αυτήν την περιοχή είναι ευκαιρία να αποδράσετε από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης αλλά και να παρατηρήσετε τα διάφορα είδη πουλιών της περιοχής.

Για όσους αναζητούν τρόπους χαλάρωσης μέσα από έντονες δραστηριότητες, το πάρκο στο νησί Τζουμπάιλ έχει ενδιαφέρον. Μπορείτε να κάνετε κανό μέσα από τα δέντρα του μοναδικού αυτού δάσους, ακόμα και τη νύχτα! Το μαγκρόβιο οικοσύστημα δεν είναι προσβάσιμο με μεγάλες βάρκες ή τζετ σκι, γεγονός που το καθιστά μια πραγματική όαση ηρεμίας!

© Shutterstock

5. Η πόλη

Η ιστορία της ραγδαίας ανάπτυξης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πλούτο που έχουν φέρει στη χώρα τα κοιτάσματα πετρελαίου της. Αλλά οι κρατικές αρχές βλέπουν πολύ πιο μακριά: σε έναν κόσμο όπου τα ορυκτά καύσιμα δεν θα είναι η βασική πηγή εσόδων της χώρας. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα έξω και γίνονται ένα επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό και τουριστικό κέντρο της αραβικής κουλτούρας. Η πρωτεύουσα της χώρας συνδυάζει αυτά τα τρία στοιχεία σαν μέσα από έναν φακό.

Στο Άμπου Ντάμπι, θα εντυπωσιαστείτε από τον αριθμό των ουρανοξυστών, οι οποίοι συχνά διαθέτουν πολύ φουτουριστική αρχιτεκτονική. Θα αφιερώσετε σίγουρα λίγο χρόνο για να τους θαυμάσετε, έστω και εξωτερικά! Το Emirates Palace είναι το πιο πολυτελές ξενοδοχείο στον κόσμο. Το Abrahamic Family House, ένα μοναδικό συγκρότημα τριών ναών, που περιλαμβάνουν ένα τζαμί, μια συναγωγή και μια καθολική εκκλησία, σίγουρα θα σας βάλει σε σκέψεις. Το Άμπου Ντάμπι συνθέτει μια ιστορία της αξιοποίησης ευκαιριών. Αξίζει πραγματικά να το δείτε από κοντά!

© Shutterstock

Άμπου Ντάμπι – σας καλωσορίζει όλο τον χρόνο

Μπορούμε να γράψουμε πολλά για τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η μητρόπολη είναι γεμάτη από υδάτινα πάρκα, θαλάσσια ενυδρεία, ένα υπαίθριο αραβικό χωριό-μουσείο και μεγάλη γκάμα εστιατορίων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Άμπου Ντάμπι είναι ίσως η ποικιλομορφία του. Πρόκειται για μια πόλη που προσελκύει τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης και των πολυσύχναστων μητροπόλεων, και όσους προτιμούν τις διακοπές με δραστηριότητες.

Οι χειμερινοί μήνες είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε την αραβική πρωτεύουσα, όταν η θερμοκρασία πέφτει στα ευχάριστα επίπεδα των 21 βαθμών Κελσίου. Τι γίνεται, όμως, τις υπόλοιπες εποχές; Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για την πρωτεύουσα μιας πολύ πλούσιας χώρας – ο κλιματισμός θεωρείται βασική παροχή.

Αν ονειρεύεστε «βραδιές μαγικές» και «νύχτες αραβικές», όπως λέει το τραγούδι του Αλαντίν, μην περιορίζετε τις διακοπές σας στο Ντουμπάι. Προσθέστε και το Άμπου Ντάμπι στα σχέδια σας. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να επισκεφθείτε και τις δύο πόλεις στο ίδιο ταξίδι – τα κέντρα των δύο πόλεων απέχουν μόλις 140 χιλιόμετρα μεταξύ τους.


Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;