hero najsmaczniejsze miasta europy.jpg

Σας αρέσει να δοκιμάζετε παραδοσιακά πιάτα και τοπικά ποτά ενώ ταξιδεύετε; Μήπως ο δρόμος για την καρδιά σας περνάει από το στομάχι σας; Επιμελείστε τη λίστα εστιατορίων πολύ περισσότερο από τον οδηγό των μουσείων;

Από το παγωτό στους κεφτέδες, από το ποτάζ στο σνίτσελ… αν είστε αφοσιωμένος διεθνής καλοφαγάς, τότε είστε τυχερός, καθώς η Ευρώπη διαθέτει πληθώρα γαστρονομικών απολαύσεων. Κάντε μαζί μας ένα γαστρονομικό ταξίδι, καθώς παίρνουμε μια γεύση από  τις πιο νόστιμες πόλεις της Ευρώπης: Κοπεγχάγη, Βουδαπέστη, Λιουμπλιάνα, Νάπολη και Βαλένθια, δοκιμάζοντας τα απόλυτα και ανεπανάληπτα πιάτα τους.

© iStock

Κοπεγχάγη, Τρεις Τρόποι

Η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Δανίας έχει τρεις διαφορετικές πλευρές στην κουζίνα της. Με μια ζωντανή και καινοτόμο σκηνή υψηλής γαστρονομίας που αναδεικνύει την ελίτ της σκανδιναβικής κουζίνας, η Κοπεγχάγη διαθέτει 15 εστιατόρια με αστέρια Michelin, γεγονός που την καθιστά κορυφαίο προορισμό για τους καλοφαγάδες με πιο βαθιές τσέπες. Ακολουθούν τα παραδοσιακά εστιατόρια της Κοπεγχάγης, τα οποία σερβίρουν κυρίως πιάτα με βάση το ψάρι, τα οποία έχουν τελειοποιηθεί με την πάροδο των γενεών. Τέλος, η σκηνή του street food της Κοπεγχάγης είναι ακμάζουσα, με πληθώρα επιλογών που περιλαμβάνουν rød pølse (χοτ ντογκ με κόκκινο λουκάνικο), γκουρμέ μπέργκερ και πιάτα της Μέσης Ανατολής, όπως το durum shawarma (κεμπάμπ τυλιγμένο με πίτα) και το φαλάφελ.

© iStock

Ποια είναι λοιπόν τα πιάτα που πρέπει να φάτε στην Κοπεγχάγη; Θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το smørrebrød, το οποίο αποτελείται από rugbrød (σκούρο ψωμί σικάλεως) σάντουιτς γεμισμένα με κρέας, γαρίδες ή ψάρι, όπως καπνιστό σολομό, μαριναρισμένη ρέγκα, τηγανητό χέλι ή γλώσσα. Μπορείτε να βρείτε μαγαζιά με smørrebrød σε όλη την πόλη, αλλά από αυτά την καλύτερη φήμη έχουν τα Selma και Hallernes Smørrebrød. Την ώρα του δείπνου, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το frikadeller. Αυτά τα τηγανητά κεφτεδάκια με βούτυρο σερβίρονται σε μια παχύρρευστη, κρεμώδη σάλτσα με πατάτες ή πάνω σε ψωμί, μια εναλλακτική επιλογή είναι τα fiskefrikadeller – ψαροκροκέτες που σερβίρονται με αγγούρι και μια σάλτσα μαγιονέζας που ονομάζεται romoulada.

© iStock

Στη Βουδαπέστη Γίνεται Πιο Πικάντικο

Η Βουδαπέστη έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες, όπως θαυμάσια αρχιτεκτονική, ιαματικά λουτρά… και, φυσικά, νόστιμη ουγγρική κουζίνα! Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι διάσημη για το γκούλας – ένα από τα πιο νόστιμα, πλούσια και ξεχωριστά πιάτα της Ευρώπης, που σερβίρεται καλύτερα με μια ιδέα μπαχαρικών. Το Pörkölt είναι ένα παραδοσιακό γκούλας που γίνεται αμέσως ανάρπαστο τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους τουρίστες, αποτελούμενο από μια παχύρρευστη σάλτσα κρεμμυδιού και κόκκινης πιπεριάς, που σερβίρεται με μοσχάρι, βοδινό, αρνί, κυνήγι ή ψάρι. Για μια πιο ελαφριά εκδοχή του πιάτου, δοκιμάστε το gulyás, μια ζεστή σούπα γκούλας.

© iStock

Οι ψαροφάγοι θα απολαύσουν σίγουρα το halászlé, ένα αξιομνημόνευτο πιάτο με ψάρια του γλυκού νερού καρυκευμένα με ντομάτες και πάπρικα, ενώ οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν θα λατρέψουν το lecsó, που φτιάχνεται με λευκές πιπεριές, γλυκές ντομάτες και κρεμμύδια. Αν αισθάνεστε ελαφρώς πεινασμένοι ενώ βρίσκεστε έξω, αναζητήστε ένα lángos, που μπορείτε να το βρείτε παντού στην πόλη. Αυτό το τηγανητό επίπεδο ψωμί, φτιαγμένο από ζύμη μαγιάς και πατάτες, συνοδεύεται από τριμμένο τυρί, ζαμπόν, ξινή κρέμα και λάδι σκόρδου. Για μια γλυκιά απόλαυση, δοκιμάστε το kürtőskalács, ένα κέικ που παραδοσιακά ψήνεται στα κάρβουνα για να αποκτήσει ξεχωριστή γεύση. Φυσικά, η Βουδαπέστη φιλοξενεί και πολλές άλλες εθνικές κουζίνες, με εξαιρετικά μπέργκερ, ασιατικά φαγητά και πιάτα fusion που μπορείτε να απολαύσετε σε όλη την πόλη. Γιατί να μην την επισκεφθείτε λοιπόν στο επόμενο γευστικό σας ταξίδι;

© iStock

Τοπικές Γεύσεις στην Λιουμπλιάνα

Μικρή, αλλά τέλεια διαμορφωμένη, αυτή η μικροσκοπική πρωτεύουσα μιας μικρής χώρας σκοράρει πολύ παραπάνω από την κατηγορία της όσον αφορά τη γαστρονομική περιπέτεια! Η Λιουμπλιάνα είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ευρώπης και, παρόλο που τα πολυτελή εστιατόρια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, οι κάτοικοι της πόλης εξακολουθούν να επικεντρώνονται κυρίως στο τοπικό street food. Τα σλοβενικά πιάτα είναι φτηνά, χορταστικά και γεμάτα γεύση, οι μπουρέκες που σερβίρονται στο Olimpija Burek έρχονται γεμιστές με τυρί κρέμα και κρέας, ενώ τα Carniolan, επίσης γνωστά ως Kranjska klobasa, είναι ένα απλό αλλά νόστιμο σνακ με ψωμί, ζαμπόν και μουστάρδα.

© iStock

Κάθε Παρασκευή Από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, μπορείτε να ζήσετε την Odprta Kuhna – μια εβδομαδιαία αγορά τροφίμων – στην πλατεία Pogačar. Πρόκειται για τον παράδεισο των γκουρμέ, όπου μπορείτε να περιπλανηθείτε από πάγκο σε πάγκο δοκιμάζοντας τοπικές λιχουδιές, μπέργκερ, πιάτα βίγκαν και οστρακοειδή. Για ένα γρήγορο γεύμα, επιλέξτε το Štruklji, ένα σλοβενικό πιάτο από τυλιγμένη ζύμη γεμισμένη με τυρί κρέμα, εστραγκόν, καρύδια, μήλα ή σπόρους παπαρούνας. Όταν πρόκειται για επιδόρπιο, η potica είναι μια καλή επιλογή – ένα ρολό ζύμης με γέμιση φουντουκιού ή παπαρουνόσπορου.

© iStock

Πάρτε τους Δρόμους στη Νάπολη

Η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Καμπανίας στην  Ιταλία δε χρειάζεται συστάσεις για τους καλοφαγάδες, αν και, αντίθετα με ό,τι ίσως περιμένετε, το φαγητό δεν είναι πάντα νόστιμο εδώ, οπότε ζητήστε  συστάσεις από τους ντόπιους. Μόλις βρείτε το αγαπημένο σας μέρος, παραγγείλτε την τοπική σπεσιαλιτέ, φυσικά την πίτσα! Μια τυπική ναπολιτάνικη πίτσα φτιάχνεται από ζύμη μακράς ωρίμανσης και ψήνεται σε ξυλόφουρνο, δημιουργώντας τις καψαλισμένες άκρες από φυσαλίδες αέρα. Στις εμβληματικές επιλογές περιλαμβάνονται η Margherita, με κλασική σάλτσα ντομάτας και βουβαλίσια μοτσαρέλα, και η Marinara, η οποία σερβίρεται χωρίς τυρί. Οι πιτσαρίες της Νάπολης προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία γεύσεων, οπότε πειραματιστείτε με τις κατάλληλες για εσάς γαρνιτούρες.

© iStock

Η Νάπολη είναι επίσης η πατρίδα της Pasta e Patate, που είναι ζυμαρικά με πατάτες και τυρί, καθώς και του Ragù Napoletano, μιας σάλτσας ντομάτας με χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, και των Le Polpette – κεφτέδες με κουκουνάρι, σταφίδες και μαϊντανό. Το ναπολιτάνικο street food είναι επίσης υπέροχο, με τηγανητές λιχουδιές όπως τα Crocchè di Patate (παναρισμένες κροκέτες πατάτας με τυρί και αυγά), Frittatina di Pasta (τηγανίτες από σπαγγέτι με μπέικον, τυρί και σάλτσα), Frittatina di Patate (κεφτέδες από πουρέ πατάτας με ζαμπόν και τυρί) ή τα κλασικά Arancini (παναρισμένες μπάλες ρυζιού γεμιστές με τυρί, κρέας ή λαχανικά). Επίσης, κρατήστε λίγο χώρο για φρέσκα θαλασσινά, όπως O’cuoppo, Frittο Mistο και Frutti di Mare.

© iStock

Η πιο Νόστιμη εκδοχή της Ισπανίας βρίσκεται στη Βαλένθια

Η πρωτεύουσα της Ισπανίας όσον αφορά στο φαγητό είναι, χωρίς αμφιβολία, η Βαλένθια. Η πατρίδα της παέγια εδώ έχει μια μοναδική εκδοχή, εύστοχα γνωστή ως Paella Valenciana, παρασκευάζεται σε ένα μεγάλο, ειδικά σχεδιασμένο τηγάνι και αποτελείται από ρύζι, φασόλια και κουνέλι ή κοτόπουλο, και λιγότερο από τα πιο γνωστά σ’ εμάς θαλασσινά, και σερβίρεται με ένα υπέροχο ποτήρι ισπανικό κρασί. Αν είστε ελαφρώς πεινασμένοι και δεν πεινάτε σαν λύκος, τα pinchos ή tapas είναι μικρά πιάτα που έχουν σχεδιαστεί για να συνοδεύουν τα ποτά και περιλαμβάνουν γευστικές επιλογές όπως σαλάτα Esgarrat με αποξηραμένο μπακαλιάρο και ψητή κόκκινη πιπεριά, Croquetas de Bacalao, που είναι κροκέτες με αλατισμένο μπακαλιάρο, Clóchinas – μύδια της Βαλένθια και Patatas Bravas – κομμάτια ψητής πατάτας με καυτερή σάλτσα.

© iStock

Το Horchata de Chufa είναι ένα τυπικό ποτό της Βαλένθια που παρασκευάζεται από καρύδια τίγρη, επίσης γνωστά ως φυστίκια αμύγδαλα – ιδανικό για ζεστές μέρες και κατευναστικό στη βροχή. Πιείτε το μαζί με μπισκότα Fartons που σερβίρονται πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη  ή γλάσο. Τα σνακ για περιπλάνηση στα αξιοθέατα δεν είναι άλλα από τα κλασικά τηγανητά Buñuelos ή Churros, τα οποία ταιριάζουν τέλεια με τον μαύρο καφέ. Και αν αναρωτιέστε σχετικά με το πού να φάτε, πηγαίνετε πάντα στα εστιατόρια με τον περισσότερο κόσμο!


Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;