Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης προσφέρει ένα πλήρες φάσμα αξιοθέατων, καθιστώντας την εξαιρετικό προορισμό για ένα ενεργό και συναρπαστικό city break. Τα μουσεία του Λονδίνου είναι κορυφαία και το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να ταξιδέψετε στους αρχαίους πολιτισμούς, στις διαφορετικές κουλτούρες και στον συναρπαστικό κόσμο της χλωρίδας και της πανίδας.

Όλα αυτά και πολλά άλλα μπορείτε να τα βρείτε στα πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα του Λονδίνου, τα οποία θεωρούνται ευρέως ως τα καλύτερα στον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα πολλά μουσεία και τις πινακοθήκες του Λονδίνου και να σχεδιάσετε ποιο θα ταιριάξει καλύτερα στα ενδιαφέροντά σας κατά τη διάρκεια του city break σας στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ποια μουσεία αξίζει να επισκεφθείτε στο Λονδίνο;

Στη βρετανική πρωτεύουσα υπάρχουν πάνω από 60 μουσεία και μόνιμες εκθέσεις. Αυτό δημιουργεί σχεδόν απεριόριστες ευκαιρίες για να περάσετε με συναρπαστικό τρόπο το χρόνο σας σε μια πόλη που φημίζεται για τον ιδιόρρυθμο καιρό της – ειδικά το φθινόπωρο. Τα μουσεία του Λονδίνου προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία επιλογών, με πολλά σύγχρονα και διαδραστικά εκθέματα κατάλληλα για επισκέπτες όλων των ηλικιών.

The modern interior of the museum © pexels
The modern interior of the museum © pexels

Πόσο κοστίζουν τα μουσεία στο Λονδίνο;

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι, σε μια εποχή πανταχού παρούσας επιδίωξης του κέρδους, η πλειονότητα των μουσείων στο Λονδίνο είναι δωρεάν. Η δωρεάν είσοδος στα δημόσια μουσεία δεν είναι καινούρια ιδέα, αλλά έχει ιδιαίτερα μακρά ιστορία στο Λονδίνο. Αυτή είναι πολύ χρήσιμη πληροφορία όταν σχεδιάζετε τον προϋπολογισμό του ταξιδιού σας, ιδίως επειδή η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια από τις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης.

Το Βρετανικό Μουσείο (The British Museum)

Πρόκειται για τη ναυαρχίδα της βρετανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, το σημαντικότερο μουσείο της Βρετανίας. Στεγάζει οκτώ εκατομμύρια εκθέματα που καλύπτουν την τέχνη, τον πολιτισμό, την ιστορία και -για να το θέσουμε απλά- την κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Τα εγκαίνια του Βρετανικού Μουσείου πραγματοποιήθηκαν πριν από 250 χρόνια και αντλούσαν έμπνευση από τη δωρεά στο Βρετανικό Κράτος μιας πλούσιας συλλογής αγαθών που είχε συγκεντρώσει ο Χανς Σλόαν, ένα διακεκριμένο μέλος της κοινωνίας. Η πιο εμβληματική τοποθεσία εντός του μουσείου είναι το Προαύλιο της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, μια φωτογενής αίθουσα που καλύπτεται με γυάλινη οροφή.

Visitors in the British Museum © unsplash
Visitors in the British Museum © unsplash

Ποια εκθέματα μπορείτε να βρείτε στο Βρετανικό Μουσείο;

Οι επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου θα ανακαλύψουν έναν συναρπαστικό κόσμο αρχαίων πολιτισμών και αυτοκρατοριών, όπως αιγυπτιακά, ρωμαϊκά και αρχαιοελληνικά έργα τέχνης. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου καλύπτει τις σημαντικότερες περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας και μπορείτε επίσης να δείτε την κληρονομιά των Μεγάλων Δασκάλων με τη μορφή σχεδίων του Ραφαήλ, του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Οι λάτρεις της γλυπτικής θα εκτιμήσουν τα Μάρμαρα της Ακρόπολης- αρχαία μαρμάρινα χαρακτικά από τον Παρθενώνα της Αθήνας και τη διάσημη πέτρα της Ροζέτας – ένα σημαντικό μνημείο της αρχαίας αιγυπτιακής γραμματείας. Ο κατάλογος των εκθεμάτων παγκόσμιας κλάσης είναι μακρύς και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, μαζί με τον προϊστορικό άνθρωπο από το Λίντοου, αντικείμενα από τους βασιλικούς τάφους και τις σαρκοφάγους της αρχαίας Αιγύπτου και γλυπτά του παλατιού από το Νιμρούντ.

Μια επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο είναι μια πραγματική απόλαυση για όποιον διαθέτει περιέργεια για την παγκόσμια ιστορία και μπορεί εύκολα να καλύψει μια ολόκληρη ημέρα επίσκεψης – ακόμη και τότε, μόλις που θα έχετε ξύσει την επιφάνεια! Η είσοδος στο Βρετανικό Μουσείο είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κράτηση εκ των προτέρων. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πλήθος κόσμου και καθημερινές ουρές, ωστόσο η τεράστια κλίμακα και η ποικιλία ενός από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία του κόσμου κάνουν την αναμονή να αξίζει.

Είσοδος: Ελεύθερη

One of the millions of exhibits in the British Museum © unsplash
One of the millions of exhibits in the British Museum © unsplash

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Natural History Museum)

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που βρίσκεται στην Exhibition Road στο Νότιο Κένσινγκτον, φιλοξενεί πάνω από 70 εκατομμύρια πολύτιμα εκθέματα σε ποικίλους τομείς όπως η παλαιοντολογία, η βοτανική και η εντομολογία. Πρόκειται για ένα πλήρως διαδραστικό μουσείο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη γνωριμία με τον συναρπαστικό φυσικό κόσμο.

Τι μπορείτε να δείτε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας;

Πού αλλού στον κόσμο μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τον σκελετό μιας γαλάζιας φάλαινας και έπειτα να ζήσετε μια προσομοίωση σεισμού; Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν μια ροδέλα διαμέτρου έξι μέτρων κομμένη από τον κορμό μιας γιγάντιας σεκόιας και ένα γιγαντιαίο -και πλήρως διαδραστικό- μοντέλο τυραννόσαυρου που είναι βέβαιο ότι θα καταπλήξει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στους σκελετούς αρχαίων δεινοσαύρων, μαλλιαρών μαμούθ και εκπληκτικά διατηρημένων απολιθωμάτων για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην αρχή της ζωής στη γη.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μπορεί επίσης να το θαυμάσει κανείς για το ιστορικό του κτίριο. Το μεγάλο και επιβλητικό κτίριο, που άνοιξε για το κοινό το 1881, είναι γεμάτο περίπλοκα ψηφιδωτά, διακοσμήσεις και αρχιτεκτονική δεξιοτεχνία με έργα των σύγχρονων σχεδιαστών του Λονδίνου της εποχής. Συνιστούμε τουλάχιστον τέσσερις, πέντε ώρες επίσκεψης, προκειμένου να εκτιμήσετε και να εξερευνήσετε πλήρως αυτό το εντυπωσιακό μουσείο. 

Είσοδος: Ελεύθερη

The building of Natural History Museum © unsplash
The building of Natural History Museum © unsplash

Μουσείο Επιστημών (Science Museum)

Άλλο ένα κορυφαίο μουσείο που βρίσκεται στην οδό Exhibition Road. Ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι στους αιώνες σε αναζήτηση των σημαντικότερων επιτευγμάτων της επιστήμης. Από τις ατμομηχανές, μέσω των καινοτομιών της στρατιωτικής περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την κατάκτηση του διαστήματος.

Κάθε όροφος του μουσείου είναι μια ξεχωριστή οπτική-αισθητηριακή πανδαισία. Στο υπόγειο υπάρχει ένας κήπος – ένας δημιουργικός χώρος για τους μικρότερους, γεμάτος ήχους, φώτα, διαφορετικές υφές και χρώματα. Στο ισόγειο υπάρχει η γκαλερί Making the Modern World (Δημιουργώντας τον Μοντέρνο Κόσμο), η οποία είναι μια πραγματική απόλαυση για όλους τους λάτρεις των παλαιών ατμομηχανών, αεροπλάνων, αυτοκινήτων και άλλων εφευρέσεων που άλλαξαν τον κόσμο. Σε αυτό το επίπεδο μπορείτε επίσης να θαυμάσετε την ενότητα καθόδου του διαστημοπλοίου, το οποίο μετέφερε τον αστροναύτη Tim Peake από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στη Γη. Μπορείτε επίσης να δείτε ένα πραγματικό κομμάτι του φεγγαριού με τα ίδια σας τα μάτια. Μια ρεαλιστική προσομοίωση ενός κεραυνού είναι ένα άλλο παράδειγμα ανακάλυψης των μυστικών του επιστημονικού κόσμου.

Όποιος ενδιαφέρεται για την επανάσταση της πληροφορίας θα ενθουσιαστεί με τις διαδραστικές προβολές του δεύτερου ορόφου. Πρόκειται για μια ζώνη αφιερωμένη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μετάδοσης δεδομένων από τον τηλέγραφο μέχρι το σύγχρονο smartphone. Οι αυστηροί ορθολογιστές θα θυμούνται την συλλογή Winton, η οποία αποτίει φόρο τιμής στη μητέρα όλων των επιστημών – τα μαθηματικά. Στον τρίτο όροφο του Μουσείου Επιστημών, στη συλλογή Flight Gallery, μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία μιας πτήσης με αεροσκάφος Red Arrows και να παρακολουθήσετε μια ταινία σε μια μεγάλη οθόνη που σπάει ρεκόρ.

Είσοδος: δωρεάν

Astronaut in the Science Museum © unsplash
Astronaut in the Science Museum © unsplash

Μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ (Victoria and Albert Museum)

Όπως και τα όμορα Μουσεία Επιστημών και Φυσικής Ιστορίας, το Victoria and Albert βρίσκεται στο Νότιο Κένσινγκτον. Το συγκεκριμένο είναι το μεγαλύτερο μουσείο τεχνών και χειροτεχνίας του Λονδίνου και περιλαμβάνει πάνω από έναν αιώνα ιστορίας με μια πλούσια συλλογή ινδουιστικών, κινεζικών, κορεατικών, ιαπωνικών, ισλαμικών και ευρωπαϊκών διακοσμητικών τεχνών. Τα εκθέματα ομαδοποιούνται σε πέντε κύριες εκθεσιακές κατηγορίες σε επτά ορόφους με συνολική έκταση 51.000 τ.μ.

Η εξερεύνηση κάθε ορόφου είναι μια συναρπαστική περιπέτεια, καθώς ανακαλύπτετε 5.000 χρόνια παγκόσμιων τεχνών και πολιτισμού, θαυμάζοντας την πιο εξαιρετική κινεζική πορσελάνη, έργα τέχνης της Ανατολικής Ασίας και ιταλικά γλυπτά της Αναγέννησης και του Μπαρόκ καθώς περπατάτε. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη φημισμένη εθνική συλλογή βρετανικών έργων τέχνης, μεταξύ των οποίων εξαιρετικοί πίνακες του John Constable.

Είσοδος: δωρεάν

Millenium Bridge, near Tate Modern museum © iStock
Millenium Bridge, near Tate Modern museum © iStock

Tate Modern

Αυτό το μουσείο δίπλα στον Τάμεση είναι μακράν η πιο δημοφιλής πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης στον κόσμο – περισσότερο ακόμη και από το MoMA της Νέας Υόρκης ή το Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη. Πάνω από εκατό χρόνια ιστορίας της τέχνης παρουσιάζονται εδώ συνοπτικά – από τον μοντερνισμό των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τα πιο τολμηρά και αμφιλεγόμενα έργα της σύγχρονης εποχής. Αξίζει να επισκεφθείτε την Tate Modern για να δείτε έργα μερικών από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως οι Holzer, Ουόρχολ, Νταλί, Μουνκ και Πικάσο. Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει 1.500 εκθέματα, όπως ένα συγκινητικό γλυπτό του Henry Moore και την Οφηλία του John Everett Millais.

Οι εκθέσεις στεγάζονται σε ένα ιστορικό κτίριο ενός πρώην σταθμού παραγωγής ενέργειας, το οποίο δημιουργεί τέλεια την ατμόσφαιρα ενός εναλλακτικού δημιουργικού χώρου. Οι μόνιμες εκθέσεις του μουσείου βρίσκονται μεταξύ του τρίτου και του πέμπτου ορόφου, ενώ οι προσωρινές εκθέσεις βρίσκονται στον τέταρτο όροφο και στο πρώην Turbine Hall, όπου κάποτε βρίσκονταν οι γεννήτριες ενέργειας.

Καθημερινά πραγματοποιούνται οκτώ δωρεάν ξεναγήσεις διάρκειας 45 λεπτών, οι οποίες εξερευνούν τα πολλά σημαντικά σημεία των εκθέσεων. Είναι επίσης δυνατό να αγοράσετε έναν πολυμεσικό οδηγό και να απολαύσετε έξτρα στοιχεία, όπως ταινίες μικρού μήκους που απεικονίζουν τους καλλιτέχνες να δημιουργούν τα εμβληματικά έργα τους. 

Είσοδος: δωρεάν


Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;