Κοιτάξτε ψηλά! Ο έναστρος ουρανός δεν είναι μόνο αναπόσπαστο κομμάτι των ρομαντικών κομεντί. Η παρατήρηση των αστεριών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε έπειτα από μια δύσκολη μέρα. Μετατρέψτε τον υπερβολικό φόρτο εργασίας σε μια ονειρική συνεδρία στη σιωπή.

Πού να πάτε για να εξερευνήσετε τα μυστήρια του σύμπαντος; Σας παραθέτουμε μια λίστα με τα πιο σκοτεινά μέρη στον κόσμο που εγγυώνται την καλύτερη ποιότητα αστρονομικών παρατηρήσεων ενός ουρανού γεμάτου αστέρια τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες.

La Palma, Roque de los Muchachos observatory © iStock
La Palma, Roque de los Muchachos observatory © iStock

Λα Πάλμα, Κανάρια Νησιά

Δεν θα μπορούσαμε να αρχίσουμε αυτή η λίστα με άλλον τρόπο. Η Λα Πάλμα είναι ένα νησί με ποικιλόμορφο τοπίο. Η UNESCO την έχει ονομάσει καταφύγιο βιόσφαιρας. Ηφαίστεια, δάση, παραλίες και πολυάριθμα μονοπάτια πεζοπορίας – ο καθένας μας θα βρει εδώ τον αγαπημένο του τρόπο για να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του. Και δεν τελειώσαμε ακόμη. Οι συνθήκες που επικρατούν στο νησί και η θέση του στον Ατλαντικό Ωκεανό σας δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία για την παρατήρηση του ουρανού, ενός από τους καλύτερους στον κόσμο. Η τέλεια αστρονομική ποιότητα της Λα Πάλμα επιβεβαιώνεται από το πιστοποιητικό Starlight, το οποίο αποτελεί διάκριση για τέτοιου είδους μέρη, και διασφαλίζει ότι τίποτα δεν διαταράσσει την ενατένιση των άστρων, για παράδειγμα, πιστοποιεί ότι έχουν εφαρμοστεί οι Διατάξεις του Νόμου για τον Ουρανό.

The sky above La Palma © iStock
The sky above La Palma © iStock

Σε αυτό το νησί λειτουργεί από το 1985 το αστροφυσικό παρατηρητήριο Roque de los Muchachos. Βρίσκεται στην κορυφή του νησιού, πάνω από 2400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, οπότε μια επίσκεψή σας εκεί σας επιτρέπει κυριολεκτικά να υψωθείτε πάνω από τα σύννεφα. Ο ουρανός πάνω από το αστεροσκοπείο τη νύχτα έχει ελάχιστη φωτορύπανση. Η παρατήρηση του Γαλαξία μας από αυτό το σημείο είναι η απόλυτη απόλαυση. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα σημεία παρατήρησης στο νησί, τα οποία βρίσκονται πολύ χαμηλότερα, όπως αυτό στο ηφαίστειο Σαν Αντόνιο στο νότιο τμήμα της Λα Πάλμα (μόλις πάνω από 600 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας), το οποίο σας επιτρέπει να θαυμάσετε τα αστέρια ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας – μόνοι σας ή με οδηγό.

The sunset in Westhavelland © iStock
The sunset in Westhavelland © iStock

Φυσικό Πάρκο Westhavelland, Γερμανία

Πού είναι το καλύτερο μέρος για να παρατηρήσετε τα αστέρια χωρίς να χρειαστεί να προγραμματίσετε καιρό πριν ένα μακρινό ταξίδι; Μια καλή επιλογή είναι ένα ταξίδι στη Γερμανία, ή πιο συγκεκριμένα στο Φυσικό Πάρκο Westhavelland, που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από το Βερολίνο. Η περιοχή με έκταση άνω των 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων φιλοξενεί πολλά απειλούμενα είδη ζώων και φυτών. Στον ποταμό Χάβελ μπορείτε να παρατηρήσετε κάστορες, βίδρες και αετούς με λευκή ουρά. Αξίζει επίσης να κάνετε έναν περίπατο για να μπορέσετε να θαυμάσετε πλήρως την άγρια ζωή.

The sky above Havel river © iStock
The sky above Havel river © iStock

Το προαναφερθέν φυσικό πάρκο συνδέεται στενά με το πάρκο των αστεριών. Το μέρος αυτό έχει ονομαστεί Καταφύγιο Σκοτεινού Ουρανού, αναγνωρισμένο για τη χαμηλή φωτορύπανση. Στο πάρκο υπάρχουν σημεία παρατήρησης, όπως το Zootzen ή το γήπεδο Gülpe με χώρο κατασκήνωσης. Υπάρχει επίσης ο σταθμός παρατήρησης Sternenblick Parey, όπου μπορείτε να λάβετε μέρος σε διαλέξεις ή ομαδική παρατηρήση του ουρανού με έναν οδηγό.

The sunset in Hortobágy © iStock
The sunset in Hortobágy © iStock

Χόρτομπαγκ, Ουγγαρία

Τώρα περνάμε στην Ουγγαρία και την περιοχή κοντά στα ανατολικά σύνορα με τη Ρουμανία. Εκεί λειτουργεί το Εθνικό Πάρκο Χόρτομπαγκ (Hortobágy). Πρόκειται για το παλαιότερο εθνικό πάρκο της Ουγγαρίας. Η έκτασή του ξεπερνά τα 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τοπίο διαμορφώνεται από αλκαλικούς βάλτους, λιβάδια και ξηρούς βοσκότοπους. Οι τεράστιες, επίπεδες εκτάσεις φιλοξενούν πολλά είδη ζώων, κυρίως πουλιά. Το Χόρτομπαγκ βρίσκεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για σημαντικό λόγο.

Racka sheep in Hortobágy © iStock
Racka sheep in Hortobágy © iStock

Στην περιοχή αυτή απονεμήθηκε επίσης ο τίτλος Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού, κερδίζοντας έτσι τη φήμη ενός ιδανικού τόπου για την παρατήρηση των άστρων. Στο πάρκο υπάρχει ένα δημόσιο αστρονομικό παρατηρητήριο και πολλοί άνθρωποι πραγματοποιούν νυχτερινές βόλτες κάτω από τον έναστρο ουρανό στο πλαίσιο προγραμμάτων αστρονομίας που απευθύνονται σε τουρίστες. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε τον Γαλαξία μας ή το φως του ζωδιακού κύκλου. Οι αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν αυτό το μέρος από τη φωτορύπανση, εξασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο τέλειες συνθήκες για την παρατήρηση των άστρων, αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα και για την ειρηνική διαβίωση των άγριων ζώων.

The sky above Cherry Springs State Park © iStock
The sky above Cherry Springs State Park © iStock

Κρατικό Πάρκο Τσέρι Σπρινγκς, Πενσυλβάνια

Το Κρατικό Πάρκο Τσέρι Σπρινγκς στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες είναι άλλο ένα “σκοτεινό μέρος” που θα λατρέψουν οι αστρονόμοι και άλλοι παρατηρητές των άστρων. Τεράστια έκταση σε υψόμετρο 700 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας περιβάλλεται από το δάσος Susquehannock, το οποίο παρέχει πρόσθετη προστασία από τη φωτορύπανση. Στο πάρκο υπάρχουν χώροι κατασκήνωσης και μονοπάτια πεζοπορίας.

Susquehanna river near Cherry Springs State Park © iStock
Susquehanna river near Cherry Springs State Park © iStock

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν να παρατηρήσουν τα αστέρια μόνοι τους ή υπό την καθοδήγηση ενός ξεναγού. Οι τουρίστες μπορούν επίσης να επωφεληθούν τόσο από τις γενικά προσβάσιμες περιοχές (ιδανικές για μια σύντομη ή πολύωρη παρατήρηση του ουρανού), όσο και από τις θέσεις για σκηνές ή ένα πεδίο αστρονομικής παρατήρησης για διανυκτέρευση (προηγουμένως πρέπει να έχετε κάνει κράτηση). Το Κρατικό Πάρκο Τσέρι Σπρινγκς είναι ένα μέρος που εγγυάται θέα 360 μοιρών και τέλειες συνθήκες για να θαυμάσετε τον Γαλαξία μας ή άλλα ενδιαφέροντα αστρονομικά φαινόμενα, όπως αρμόζει σε ένα μέρος με το πιστοποιητικό Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού.

La Silla observatory in Chile © iStock
La Silla observatory in Chile © iStock

Ατακάμα, Χιλή

Η Ατακάμα είναι η ξηρότερη έρημος στον κόσμο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ επέτρεψαν τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών για την παρατήρηση των άστρων και όχι μόνο. Και παρόλο που η ραγισμένη επιφάνεια της γης φιλοξενεί βλάστηση, η πηγή της υγρασίας εδώ δεν είναι οι βροχοπτώσεις, αλλά οι ομίχλες. Ο ξηρός αέρας, η απουσία νεφών και η σχεδόν μηδενική φωτορύπανση είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους υπάρχουν πολυάριθμα αστρονομικά παρατηρητήρια στην περιοχή.

The sky above Atacama desert © iStock
The sky above Atacama desert © iStock

Φυσικά, το μεγαλύτερο και διασημότερο από αυτά είναι το παρατηρητήριο ALMA, εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Η εγκατάσταση βρίσκεται σε υψόμετρο 5000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα να είναι απρόσιτη για τους ερασιτέχνες, αλλά όλοι οι λάτρεις του έναστρου ουρανού μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των άλλων σημείων παρατήρησης που βρίσκονται πιο κάτω με τη βοήθεια ειδικών. Εδώ και πολλά χρόνια, ο αστροτουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία εδώ και είναι ασφαλές να πούμε ότι όποιος αποφασίσει να θαυμάσει τον ουρανό σε αυτό το μέρος θα επιστρέψει στη βάση του με εξαιρετικές αναμνήσεις.

The sunset in Tromsø © iStock
The sunset in Tromsø © iStock

Τρόμσο, Νορβηγία

Τέλος, ένα ταξίδι πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο και τη νορβηγική πόλη Τρόμσο (Tromsø). Το σκανδιναβικό τοπίο δημιουργεί εδώ ένα αρμονικό δίδυμο με ένα μάλλον ήπιο κλίμα για την περιοχή αυτή – όλα χάρη στο ρεύμα του Κόλπου. Το Τρόμσο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για χειμερινές διακοπές, και όχι μόνο. Όλοι οι λάτρεις του θαυμάσιου, έναστρου ουρανού και του βόρειου σέλας θα νιώσουν υπέροχα εδώ. Η πολική νύχτα στο Τρόμσο διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο. Αυτή η περίοδος παρέχει εξαιρετικές συνθήκες για την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.

Aurora borealis above Tromsø © iStock
Aurora borealis above Tromsø © iStock

Τις ανέφελες νύχτες, οι πιθανότητες να δείτε αυτό το θαυμαστό αστρονομικό φαινόμενο είναι μεγάλες. Μερικές φορές χρειάζεται απλώς να κάνετε υπομονή ή να πάτε ένα σύντομο ταξίδι στη γύρω περιοχή, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, ακόμη και αν το βόρειο σέλας δεν εμφανιστεί μια δεδομένη νύχτα, η θέαση των αμέτρητων αστεριών στον ουρανό σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Η συμμετοχή σε επαγγελματική παρατήρηση του ουρανού, υπό την επίβλεψη ενός ειδικού, αξίζει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Αυτοί όχι μόνο θα μας οδηγήσουν στα καλύτερα σημεία θέασης, αλλά και θα φροντίσουν, μεταξύ άλλων, να πάρουμε αναμνηστικές φωτογραφίες.


Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;