Σας προσκαλούμε σε ένα γαστρονομικό city break στην Αιώνια Πόλη, όπου κάθε μπουκιά είναι ένα ταξίδι σε έναν κόσμο γεύσεων και αρωμάτων. Θα σας προτείνουμε ιταλικά πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.
Απολαυστική απλότητα
Η ιταλική κουζίνα φημίζεται για τα προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά και μπαχαρικά της, παρόλο που τα πιάτα της δεν είναι υπερβολικά σύνθετα. Η απλότητα μετράει, και το κυρίως πιάτο μπορεί κάλλιστα να αποτελείται από μόλις τρία υλικά. Αυτά αρκούν και με το παραπάνω για να δημιουργηθεί ένα αρκετά χορταστικό ιταλικό δείπνο.
Στη Ρώμη, θα βρείτε δημοφιλή και μη εστιατόρια σε κάθε γωνία. Ωστόσο, αντί να πάτε σε ένα που προσανατολίζεται στους τουρίστες, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο που συχνάζουν ντόπιοι. Θα βρείτε εγγυημένα καλή κουζίνα, γεμάτη παραδοσιακές γεύσεις.
Η ιταλική κουζίνα δεν είναι απλά φαγητό – είναι ολόκληρη φιλοσοφία. Βασίζεται σε απλά αλλά υψηλής ποιότητας υλικά που μαγειρεύονται με αγάπη και φροντίδα. Από τα γλυκά πρωινά και τα χορταστικά μεσημεριανά μέχρι τα εξαιρετικά επιδόρπιά της, σε αυτήν την πόλη κάθε γεύμα μπορεί να είναι μια αληθινή γιορτή.
Τα καλύτερα πρωινά στη Ρώμη
Το αυθεντικό ρωμαϊκό πρωινό είναι γλυκό. Τα μαριτότσι, που είναι ψωμάκια γεμισμένα με σαντιγί, κυριαρχούν στα τραπέζια. Είναι μαλακά, αφράτα και γλυκά, ιδανικά για να ξεκινήσετε τη μέρα σας ή για απογευματινό σνακ. Το ελαφρύ άρωμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού τούς χαρίζουν μια μοναδική γεύση.
Άλλη δημοφιλής επιλογή για πρωινό είναι το κορνέτο. Είναι κρουασάν από σφολιάτα που μοιάζει με το κλασικό κρουασάν. Το κορνέτο σερβίρεται με πολλούς τρόπους. Γεμιστό με διάφορες επιλογές όπως κρέμα, μαρμελάδα ή σοκολάτα, ή σκέτο με καφέ ή τσάι. Οι περισσότεροι λένε ότι το καλύτερο είναι με γεύση φιστίκι παρέα με έναν εσπρέσο.
Αν, όμως, προτιμάτε τα αλμυρά πρωινά, μπορείτε να επιλέξετε τα ιταλικά ψωμάκια για σάντουιτς, πανίνι. Είναι χοντρές φέτες ψωμιού, ψημένες ή φρυγανισμένες, τραγανές απ’ έξω και μαλακές στο εσωτερικό. Τα πανίνι φτιάχνονται με πολλούς τρόπους. Παραδοσιακά, γεμίζονται με ζαμπόν, τυρί, σαλάμι, λαχανικά, ελιές ή ελαιόλαδο. Μια πιο ξεχωριστή επιλογή για πρωινό είναι τα σουπλί – ένα παραδοσιακό ρωμαϊκό σνακ που αποτελείται από κροκέτες ρυζιού γεμιστές με τυρί.
Μεσημεριανό και δείπνο; Κάν’ το όπως οι Ρωμαίοι
Το μεσημεριανό ή το δείπνο στη Ρώμη δεν είναι ένα συνηθισμένο γεύμα. Είναι η απόλυτη εμπειρία του αυθεντικού ιταλικού τρόπου ζωής – αβίαστο, με καλή παρέα, χορταστικά γευστικά πιάτα, τη ζωηράδα της πόλης και το καλύτερο κρασί.
Για ορεκτικό, μπορείτε να παραγγείλετε μπρουσκέτες – φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο, ντομάτα και βασιλικό. Σερβίρονται επίσης με μοτσαρέλα ή προσούτο.
Το κυρίως πιάτο μπορεί να είναι κάποια επιλογή από τη μεγάλη γκάμα ζυμαρικών. Ένα από τα κλασικά πιάτα είναι το cacio e pepe, ζυμαρικά με πιπέρι και τυρί πεκορίνο ρομάνο. Το τυρί αυτό είναι βασικό συστατικό και για ακόμα ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο, την καρμπονάρα. Η καρμπονάρα είναι ζυμαρικά με guanciale (αλλαντικό από χοιρινά μάγουλα) και σάλτσα με βάση τους κρόκους αυγών. Το συγκεκριμένο πιάτο γαρνίρεται με παρμεζάνα.
Αν δεν είστε λάτρεις των ζυμαρικών, τότε μπορείτε να δείτε τις αμέτρητες επιλογές που υπάρχουν για πίτσα. Στη Ρώμη, η πίτσα al taglio είναι η βασίλισσα του είδους. Αυτή η πίτσα φτιάχνεται σε μακρόστενους δίσκους και ζυγίζεται για να πωληθεί. Ο πωλητής την κόβει σε κομμάτια με ψαλίδι.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα νιόκι, κλασικά ιταλικά ζυμαρικά, τα οποία στη Ρώμη δεν φτιάχνονται από πατάτα αλλά από σιμιγδάλι. Τα ραβιόλι, μικρά γεμιστά ζυμαρικά με σπανάκι και τυρί ρικότα, γαρνιρισμένα με σάλτσα βασιλικού, θα σας εντυπωσιάσουν με τη νοστιμιά τους. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε και με κρέας και λαχανικά.
Μήπως θα προτιμούσατε κάτι πιο ελαφρύ; Μια σαλάτα puntarelle alla romana με ραντίτσιο είναι η ιδανική επιλογή. Γαρνίρεται με ελαιόλαδο, ξύδι από κρασί, σκόρδο και αντζούγιες.
Τα καλύτερα επιδόρπια της Ρώμης
Μετά από ένα χορταστικό μεσημεριανό, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στα ρωμαϊκά μνημεία και να επιστρέψετε για επιδόρπιο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το τιραμισού, ένα γλυκό που φτιάχνεται με αφράτο παντεσπάνι, καφέ και τυρί μασκαρπόνε.
Τα κανόλι, τραγανά γλυκίσματα σε σχήμα σωλήνα από ζύμη για πάστα φλώρα, γεμιστά με κρέμα ρικότα, ζάχαρη και διάφορες γαρνιτούρες (κομμάτια σοκολάτας, ξύσμα πορτοκαλιού ή ξηρούς καρπούς) είναι πολύ δημοφιλές επιδόρπιο σε πολλά καφέ και ζαχαροπλαστεία στη Ρώμη.
Για τις ζεστές μέρες, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πολλά παγωτατζίδικα της πόλης που σερβίρουν παραδοσιακό παγωτό για να δροσιστείτε. Τα πιο δημοφιλή παγωτά στη Ρώμη είναι, φυσικά, αυτά της αλυσίδας καταστημάτων La Romana – θα εκπλαγείτε με την ποικιλία αυθεντικών γεύσεων που θα βρείτε σε αυτά.
Πού να φάτε στη Ρώμη;
Πρωινό
- Supplizio, Via dei Banchi Vecchi, 143
- Suppli Roma, Via di S. Francesco a Ripa,137
Μεσημεριανό/Δείπνο
- Forno Feliziani, Via Candia, 610
- Pizzarium Bonci, Via della Meloria, 43
- Osteria Luci in cucina, Piazza Pasquale Paoli, 15
- Trattoria Da Enzo al 29, Via dei Vascellari, 29
Επιδόρπια
- Antico Caffe Greco Via dei Condotti, 86