hero wieden.jpg

Η Βιέννη προσελκύει αμέτρητους επισκέπτες κάθε χρόνο με τη χαρακτηριστική γοητευτική ατμόσφαιρά της. Η μοναδική ενέργεια της Βιέννης εντοπίζεται στην εκπληκτική μπαρόκ αρχιτεκτονική της, αλλά και στην πανταχού παρούσα τέχνη σε όλη την πόλη, η οποία φιλοξενεί πολλά φημισμένα μουσεία και γκαλερί με έργα εξαιρετικών ιστορικών καλλιτεχνών. Εν τω μεταξύ, η Βιέννη διαθέτει επίσης μια ακμάζουσα σκηνή τέχνης του δρόμου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ζήσετε τους δρόμους ως μια πολύ ιδιαίτερη γκαλερί καθώς περπατάτε. 

Γκαλερί ή μουσεία;

Η Βιέννη είναι αναμφίβολα μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης και ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της. Την πλούσια κληρονομιά της πόλης μπορείτε να τη θαυμάσετε στις πολυάριθμες γκαλερί και τα μουσεία της, τα οποία ξεπερνούν τα 100. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την Innere Stadt, το κέντρο της Βιέννης.

Art History Museum in Vienna © iStock
Kunsthistorisches Museum © iStock

Ιστορία της τέχνης στο Kunsthistorisches Museum

Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης βρίσκεται στο κέντρο της Βιέννης και στεγάζει μια από τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης στον κόσμο κάτω από τον εμβληματικό του θόλο. Εδώ μπορείτε να βρείτε έργα των Μιχαήλ Άγγελου, Ρούμπενς και Ρέμπραντ μαζί με ελληνικά και ρωμαϊκά έργα τέχνης και εκτεταμένες αιγυπτιακές και ανατολίτικες συλλογές.

Διαθέτει πολύ καλά διατηρημένες μούμιες με χρυσές μάσκες και τις πέτρινες σαρκοφάγους των φαραώ, οι οποίες χρονολογούνται γύρω στο 500-100 π.Χ. Τα ζωγραφισμένα ξύλινα φέρετρα, πιθανότατα από την περίοδο 1000-200 π.Χ., είναι εξίσου συναρπαστικά . Ωστόσο, τη μεγαλύτερη προσοχή συγκεντρώνει η μεγαλύτερη συλλογή του Bruegel, που περιλαμβάνει τον περίφημο “Πύργο της Βαβέλ” και τα “Παιδικά παιχνίδια”, καθώς και έργα μεγάλων δασκάλων της σμίλης και του πινέλου, όπως ο Bernardo Bellotto, ο Antoon van Dyck και ο Rafael Santi.

Το ίδιο το κτίριο του μουσείου είναι εξίσου εντυπωσιακό με τη συλλογή που φιλοξενεί. Διακοσμημένο με τυπικό αυστροουγγρικό σχέδιο του 19ου αιώνα, οι οροφές του καλύπτονται από διακοσμητικές τοιχογραφίες των Γκουστάβ Κλιμτ και Hans Makart, οι οποίες συμπληρώνουν τέλεια το εσωτερικό από γρανίτη και μάρμαρο. Η εφάπαξ είσοδος στο μουσείο κοστίζει 18 ευρώ ανά άτομο και μπορείτε επίσης να αγοράσετε επιπλέον εισιτήρια για τις περιοδικές εκθέσεις.

Albertina Gallery, Vienna © iStock
Πινακοθήκη Albertina © iStock

Αριστουργήματα στην Πινακοθήκη Albertina

Η Albertina ιδρύθηκε το 1768 και στεγάζει μια συλλογή από περίπου 50.000 σχέδια και πάνω από 1,5 εκατομμύριο χαρακτικά. Το μουσείο στεγάζεται στο πρώην παλάτι της πριγκίπισσας Maria Krystyna Habsburg και του συζύγου της, πρίγκιπα Albert Sasko-Cieszyński, ο οποίος ήταν φανατικός λάτρης της τέχνης και συλλέκτης, γεγονός που οδήγησε στην ονομασία της γκαλερί προς τιμήν του.

Μια επίσκεψη στην Albertina αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι μια αυτο-ξενάγηση στα δωμάτια που κάποτε κατοικούσαν μέλη της οικογένειας των Αψβούργων. Ορισμένα δωμάτια περιέχουν ακόμη τα αυθεντικά σκαλιστά και επίχρυσα έπιπλα και υπάρχουν 22 δωμάτια για να εξερευνήσουν οι επισκέπτες στο ισόγειο του κτιρίου. Στον ίδιο όροφο μπορείτε να θαυμάσετε οκτώ περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αριστουργήματα καλλιτεχνών όπως ο Ντύρερ (“Λαγός του αγρού”), ο Ρούμπενς και ο Κλιμτ, τα οποία εκτίθενται με κυκλική εναλλαγή λόγω της ευαισθησίας τους στο φως. 

Ο όροφος της Albertina είναι αφιερωμένος στις μόνιμες εκθέσεις και εκτείνεται σε 16 αίθουσες. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα σημαντικότερα έργα τέχνης των τελευταίων 130 ετών – από τον ιμπρεσιονισμό, τον εξπρεσιονισμό και την πρωτοπορία μέχρι σήμερα. Η συλλογή της Albertina περιλαμβάνει τη “Λίμνη με τα νούφαρα” του Μονέ, το “Πορτρέτο ενός κοριτσιού” του Ρενουάρ και έργα του Πικάσο. Υπάρχουν επίσης πίνακες του Σεζάν, του Ματίς και του Μιρό. Το εισιτήριο για την Albertina κοστίζει 16 ευρώ.

Vienna at night © iStock
Βιέννη © iStock

Δημιουργική γιορτή στο φεστιβάλ τέχνης του δρόμου Calle Libre 

Η καλλιτεχνική σκηνή της Βιέννης δεν είναι μόνο γκαλερί και μουσεία – αρκεί να κάνετε μια βόλτα στους δρόμους της πόλης για να αναζητήσετε τις πιο ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Η δημοτικότητα της τέχνης του δρόμου εδώ οφείλεται κυρίως στο ετήσιο φεστιβάλ Calle Libre, το οποίο προσκαλεί καλλιτέχνες να διακοσμήσουν τα κτίρια της πόλης από το 2014. Κάθε χρόνο δημιουργούνται έργα τέχνης σε όλη την έκτη (Mariahilf) και την έβδομη (Neubau) συνοικία της Βιέννης. Το 2022, το φεστιβάλ μεταφέρεται στο Brigittenau, το 20ό διαμέρισμα, το οποίο για πρώτη φορά θα διαθέτει μια καθορισμένη ζώνη φεστιβάλ κοντά στο σταθμό Nordwestbahnhof.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, Αυστριακοί και διεθνείς καλλιτέχνες του δρόμου δημιουργούν έργα ζωγραφικής και γλυπτά μεγάλης κλίμακας σε όλη την πόλη, προωθώντας συζητήσεις γύρω από την καλλιτεχνική δραστηριότητα και αποστιγματίζοντας την τέχνη του δρόμου.

Street art in Vienna © Nick Night on Unsplash
Βιέννη © Nick Night on Unsplash

Mariahilf ή Neubau;

Το Mariahilf και το Neubau είναι γειτονικές συνοικίες όπου οι προσόψεις των κτιρίων είναι διακοσμημένες με έργα τέχνης του δρόμου. Αυτές οι περιοχές αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για μια βόλτα και είναι το μέρος όπου δημιουργούνται οι πιο πολύχρωμες, διασκεδαστικές, εμπνευσμένες και ενίοτε προκλητικές εικόνες. Στο κέντρο του Mariahilf, στη διεύθυνση Hofmühlgasse 12, μπορείτε να δείτε το έργο ενός διάσημου Κολομβιανού καλλιτέχνη του δρόμου με το όνομα Stinkfish.

Η τοιχογραφία απεικονίζει έναν πατέρα που κουβαλάει το γιο του στους ώμους του, ζωγραφισμένη στη χαρακτηριστική χρωματική παλέτα του Stinkfish, κίτρινο και μαύρο. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την περιοχή γύρω από την Mariahilfer Straße- οι καλύτερες τοιχογραφίες είναι κρυμμένες στους δρόμους που διασχίζουν αυτόν τον κεντρικό εμπορικό δρόμο. Στην παράλληλη Gumpendorfer Straße, θα βρείτε πολύχρωμες τοιχογραφίες σχεδόν σε κάθε γωνιά. Υπάρχουν επίσης ενδιαφέροντα έργα γύρω από το σταθμό του μετρό Neubaugasse.

Street art by Donaukanal in Vienna © Sarah Lötscher z Pixabay
Βιέννη © Sarah Lötscher z Pixabay

Κανάλι του Δούναβη ή Πάροδος της Τέχνης του Δρόμου;

Ένα άλλο από τα επίκεντρα της τέχνης του δρόμου στη Βιέννη είναι το κανάλι του Δούναβη, το οποίο είναι γεμάτο με τσιμεντένιους τοίχους που έχουν χρησιμοποιηθεί από εγχώριους καλλιτέχνες ως καμβάδες για τα έργα τους. Φυσικά, όπως συμβαίνει σε κάθε πόλη, μερικά από τα γκράφιτι εδώ είναι μικρής καλλιτεχνικής αξίας, ωστόσο υπάρχουν και εξαιρετικά έργα τόσο ερασιτεχνών όσο και επαγγελματιών καλλιτεχνών. Οι πιο ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες βρίσκονται κατά μήκος του τμήματος μεταξύ Schwedenplatz και Schottenring.

Street Art Passage, Vienna © Nick Night on Unsplash
Βιέννη © Nick Night on Unsplash

Το Street Art Passage οδηγεί στη μουσειακή συνοικία Museumsquartier και είναι διακοσμημένο τόσο με προσωρινές εκθέσεις όσο και με μόνιμες τοιχογραφίες. Το Street Art Passage προσφέρει την ευκαιρία να θαυμάσετε την εναλλακτική τέχνη, σε αντιπαράθεση με τις συγκρατημένες και κομψές γκαλερί που βρίσκονται ακριβώς στη γωνία.

Τα έργα του Γάλλου καλλιτέχνη Invader αποτελούν μόνιμο μέρος αυτής της στοάς, με το “Space Invader” του -μια εκθαμβωτική οπτική ψευδαίσθηση από μαύρα και μπλε τετράγωνα- να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα. Η πρόσβαση στην πάροδο γίνεται μέσω της Breite Gasse ή μέσω του κτιριακού συγκροτήματος του μουσείου.


FAQ

Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;