czeskie browary featured.jpg

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μια πανέμορφη χώρα με πολλά αξιοθέατα. Οι τουρίστες προσελκύονται από την ποικιλομορφία των τοπίων, τα μνημεία, τον ιδιαίτερο πολιτισμό και την εξαιρετική μπίρα. Οι μπίρες Λάγκερ, Πίλσνερ, σιταριού… Οι Τσέχοι γιορτάζουν τις συναντήσεις με μπίρα, μια πραγματική κουλτούρα συζητήσεων πάνω από κούπες γεμάτες με ένα χρυσό ποτό ανθεί εδώ. Με τρία δάχτυλα αφρού, φυσικά!

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται πολλά φεστιβάλ μπίρας στην Τσεχική Δημοκρατία, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Μπίρας, το Φεστιβάλ Τσεχικής Μπίρας, το AleFestivAle και το Pilsner Fest. Κάθε ένα από αυτά φιλοξενεί πλήθος κόσμου, και κατά τη διάρκειά τους επιλέγεται επίσης η μπίρα της χρονιάς. Υπάρχουν πάνω από 300 ζυθοποιεία στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ακμάζοντων μικροζυθοποιείων.

Δεν μπορείτε να νιώσετε την πραγματική ατμόσφαιρα της Τσεχικής Δημοκρατίας χωρίς να επισκεφθείτε τουλάχιστον μία από αυτές. Γι’ αυτό το λόγο ετοιμάσαμε μια λίστα με ζυθοποιίες που αξίζει να επισκεφθείτε ή τουλάχιστον να δοκιμάσετε τα προϊόντα τους όταν επισκεφθείτε την Τσεχική Δημοκρατία!

5 συνιστώμενες ζυθοποιίες στην Τσεχική Δημοκρατία

Ζυθοποιία Stramberk

Το Štramberk βρίσκεται κοντά στην Οστράβα, μια απίστευτα γραφική ιστορική πόλη που βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου με τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου στην κορυφή. Εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί η Ζυθοποιία της πόλης, η οποία επανέλαβε τη δραστηριότητά της μετά από διακοπή 150 ετών. Επί του παρόντος, εδώ παρασκευάζονται μια αφιλτράριστη μπίρα τύπου full pilsner που ονομάζεται Trubač και μια σκούρα μπίρα στο χρώμα της καμένης καραμέλας που ονομάζεται Ušak. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα γεύμα στο κτίριο του ζυθοποιείου μετά ή πριν εξερευνήσετε αυτή τη γοητευτική πόλη.

Zimowa panorama Štramberku ©iStock
©iStock

Ζυθοποιία Litovel

Γνωστή και στην Πολωνία, η μπίρα Litovel παρασκευάζεται από το 1893. Η ποιότητα της μπίρας από αυτό το ζυθοποιείο που βρίσκεται κοντά στο Olomouc έχει επανειλημμένα εκτιμηθεί από τους επαγγελματίες του κλάδου στους πιο διάσημους διαγωνισμούς και σε διεθνείς εκθέσεις. Η μπίρα από το Litovel είναι μία από τις λίγες στην Τσεχική Δημοκρατία που παρασκευάζεται με την κλασική μέθοδο χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τοπικές συνταγές.

Το ίδιο το ζυθοποιείο είναι ανοιχτό στο κοινό, ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε τον κύκλο παραγωγής της μπίρας και να δοκιμάσετε τα ποτά που παράγονται κατά τη διάρκεια γευσιγνωσίας. Επιπλέον, χάρη στη μικροζυθοποιία που λειτουργεί εντός του εργοστασίου, ο καθένας μπορεί να παρασκευάσει τη δική του μπίρα – επίσης σύμφωνα με τη δική του συνταγή!

Kadź do warzenia piwa ©iStock
©iStock

Η μπίρα από το Litovel είναι μία από τις λίγες στην Τσεχική Δημοκρατία που παρασκευάζεται με την κλασική μέθοδο χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τοπικές συνταγές. Το ίδιο το ζυθοποιείο είναι ανοιχτό για το κοινό, οπότε μπορείτε να παρακολουθήσετε τον κύκλο παραγωγής της μπύρας και να δοκιμάσετε τα ποτά που παράγονται κατά τη διάρκεια γευσιγνωσίας.

Ζυθοποιία Staropramen

Η Staropramen είναι η πιο “Πράγα” ανάμεσα στις τσέχικες μπύρες. Αυτή η ζυθοποιία, που βρίσκεται στο Smichov, παράγει το διάσημο χρυσό ποτό από το 1869 και περιβάλλεται από μια λατρεία εδώ και πολλά χρόνια. Η σπεσιαλιτέ Smichov αναφέρεται ακόμη και στις σελίδες του βιβλίου “Οι περιπέτειες του καλού στρατιώτη Σβέικ” του Χάσεκ. Αλλά το Staropramen δεν είναι μόνο ιστορία, αλλά και μια σύγχρονη έκθεση αφιερωμένη στην ζυθοποιία της Πράγας. Στις παλιές εγκαταστάσεις υπάρχει ένα κέντρο πολυμέσων όπου μπορείτε να μάθετε για ολόκληρη την παράδοση της ζυθοποιίας μπίρας στην Τσεχική Δημοκρατία.

Panorama Pragi ©iStock
©iStock

Panorama Pragi ©iStock

Μας μεταφέρει σε ένα διαδραστικό ταξίδι στο χρόνο ένας εικονικός ξεναγός, ένας χαρακτήρας βασισμένος στον Josef Paspa, έναν προπολεμικό ζυθοποιό που εκσυγχρόνισε το εργοστάσιο στο Smichov. Το ταξίδι είναι πλούσιο σε πολλά οπτικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων σε εσωτερικούς χώρους που αντικατοπτρίζουν πιστά την ατμόσφαιρα των περασμένων ετών.

Ζυθοποιία στο Svijany

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και πιθανώς τα πιο ενδιαφέροντα ζυθοποιεία στην Τσεχική Δημοκρατία. Ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και συνορεύει με το πρόσφατα ανακαινισμένο κάστρο Svijany. Η ιστορία αυτού του ζυθοποιείου είναι μακρά και ενδιαφέρουσα, αν και γεμάτη ανατροπές – αλλαγές ιδιοκτητών ή ακόμη και απειλές κατάρρευσης.

Warzenie piwa ©iStock
©iStock

Ευτυχώς, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τον εκσυγχρονισμό του ζυθοποιείου, το Svijany απέκτησε φήμη, μεταμορφώνοντας το από μια μικρή τοπική μάρκα σε έναν εθνικά γνωστό παραγωγό μπίρας. Σήμερα, αυτό το πρώην μοναστηριακό εργοστάσιο είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ζυθοποιία στην Τσεχική Δημοκρατία. Φτάνοντας στο Σβιέγιαν, μπορείτε να θαυμάσετε όχι μόνο το κάστρο, αλλά και να κάνετε μια ξενάγηση στο ζυθοποιείο, να δείτε πώς παρασκευάζεται η τοπική μπίρα και να τη δοκιμάσετε κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας.

Ζυθοποιία Gambrinus στο Πλζεν

Το ιστορικό ζυθοποιείο που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της μπίρας της Τσεχικής Δημοκρατίας, το Πλζεν, άνοιξε το 1869. Για χρόνια, τα προϊόντα της Gambrinus ανταγωνίζονταν στην τοπική αγορά τις μπίρες άλλων ζυθοποιείων της πόλης αυτής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Gambrinus να βρεθεί πολλές φορές κοντά στην πτώση. Τον 20ό αιώνα, πολλά μικρά τοπικά ζυθοποιεία ενώθηκαν για να δημιουργήσουν μια γνωστή ζυθοποιία, την Plzeňský Prazdroj, a. s. Czech football promotions. Τα ίδια τα ιστορικά κτίρια στο Πλζεν είναι, με τη σειρά τους, μια απόλαυση για τους λάτρεις των περιηγήσεων σε μονοπάτια μπίρας. Κατά την επίσκεψή σας στο ζυθοποιείο, μπορείτε να μάθετε όχι μόνο την τεχνολογία παραγωγής, αλλά και την ιστορία της ζυθοποιίας του Πλζεν.

Plac Republiki i katedra św. Bartłomieja w Pilźnie ©iStock
©iStock

FAQ

Instagram

Ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο μέρος;